0 kommentarer

Den skaldede mand og andre historier for børn og voksne af Jakob Martin Strid

af d. 22. oktober 2018
Info
 
Sideantal

104

Udgivet

2002

ISBN

87-7378-237-8

Udgave

1.udgave, 1.oplag

 

Den skaldede mand er simpelthen dødhamrende morsom. Ikke kun set med barneøjne, man fandenfiseme også med voksenøjne. Fem herlige, gakkede, uforudsigelige historier fra Strids anarkistiske tegnestue. Først introduceres vi til et siamesisk tvillingepar af hankøn. Iklædt grønt jakkesæt er de to dejlige kanutter fuldstændig uenige i et og alt. Den ene elsker at gå tur, den anden hader det, så han slæbes modstridende gennem byen, med hælene plantet i jorden. Til gengæld elsker han at glo fjernsyn, hvilket den første hader som pesten, så når de sidder foran fjernsynet ser den første allerhelvedes sur ud. Den anden ser faktisk også lidt sur ud, men det er nok det tvære selskab der gør det. En genial detalje er de to familiefotos der hænger over brødrenes sofa. Det er soloportrætter, men på begge fotos kan man lige ane broderen i baggrunden. I mine øjne samlingen sjoveste historie, som jeg allerede har læst højt for min knap tre måneder gamle søn, der griner, men selvfølgelig ikke fatter en bjælde. Måske er det faderens entusiasme der smitter.

I titelhistorien er den skaldede mand vred over at være skaldet – han skælder voldsomt ud på sit spejlbillede. Derfor går han til frisøren for at få hår på hovedet. Frisøren er ret kreativ og klipper først mandens gigantiske hageskæg af og limer det fast på issen. Men det kan man manden ikke lide, han bliver endnu mere gal. Derefter prøver frisøren alle tricksne fra bogen, den skaldede mand bryder ud i tårer, der går ild i hans hår, som frisøren forsøger at slukke med sin hund. Finten med hunden er et typisk bevis på Strids anarkistiske og dybt geniale tilgang.

I ’Pletten’ kører Strid vores besættelse af overflade og indholdsløse diller en tur gennem grønthøsteren. En mand finder en plet på gaden, synes den er pæn og tager den med hjem. Her passer og plejer han den så pletten vokser, folk kommer for at se pletten, journalister skriver om den, borgmesteren holder tale over den mens tv-hold sender direkte til hr og fru Danmark. Manden bliver rig og får en kæreste der er fotomodel og har store bryster.

’Den dumme mand’ og ’Hunden der tænkte ting’ er meget forskellige, men de er begge en hyldest til kreativiteten og den fri fantasi.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter