0 kommentarer

Den sande historie om Pinocchios næse af Leif GW Persson

af d. 4. april 2014
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

576

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7146-100-8

Originaltitel

Den sanna historien om Pinocchios näsa

 

Årets bedste krimi?

Lad mig slå fast med det samme: Leif GW Persson var allerede inden denne bog min nordiske yndlingsforfatter. Hans Palmetrilogi alene er et mesterværk, men også hans bøger om Evert Bäckström er fremragende. Sidstnævnte er igen hovedperson i denne mastodont af en bog med 152 kapitler fordelt på 576 sider.

I begyndelsen gik det lidt trægt, jeg skulle lige igen vænne mig til Bäckströms forfærdelige væsen og måtte affinde mig med at skulle høre om hans supersalami hvert andet øjeblik, men efterhånden kører det og bliver så underholdende, at jeg endte med at læse de sidste 200 sider i et stræk.

Handlingen bliver beskrevet som et ondt eventyr for voksne børn, en fortælling der kæder zar Nikolaj II, Winston Churchill, Putin og Bäckström sammen. Men det er også historien om et mord på en kendt advokat, overfaldet på en adelig der får en på snotten vha. et salgskatalog fra et auktionsfirma, og ikke mindst sagen om en kanin, der bliver vanrøgtet. Det lyder skørt, og det er det også en smule, men også utrolig morsomt og underholdende. Samtidig er Bäckström nok den mest usympatiske kriminalkommissær, jeg nogen sinde har læst om: korrupt, uvenlig, menneskefjendsk, løgnagtig osv. Men at følge hans opklaringsarbejde og hans privatliv er utrolig sjovt, og man må nok betegne bogen som en krimikomedie, jeg kunne i hvert fald ikke lade være med at grine flere gange.

Man savner naturligvis salige Lars Martin Johansson (manden der kunne se om hjørner) og hans ven, Jarnebring, men man beroliges alligevel under opklaringsarbejdet, da Anna Holt og Lisa Mattei ind imellem trækker i nogle tråde. Savner man en mere alvorlig krimi, så gå i gang med Palmetrilogien…

Jeg kan kun anbefale bogen på det varmeste, hvis man vil have et godt grin og et lille pusterum fra Perssons kolleger, der hælder vaskepulver i deres ofre, eller spreder ligdele rundt om i byen….dette mord er lidt mere nede på jorden.

Men er det årets bedste krimi? Lad mig svare med Perssons egen retorik: Skider bjørnen i skoven? Sover Dolly Parton på ryggen?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter