0 kommentarer

Den røde blomst, den hvide blomst af Michel Faber

af d. 11. april 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

920

Udgivet

2004

ISBN

87-02-01346-0

Originaltitel

The crimson petal and the white

 

”Den røde blomst, den hvide blomst” er en fangende og realistisk bog, der fører læseren ind i 1800-tallets London. Vi møder den prostituerede Sugar, hvis mor ejer bordellet, hvor Sugar bor, hvorfor hun er vokset op i en verden, hvor mænd udnytter kvinder.
Sugar begærer viden, er hævngerrig på mænd og ønsker mere end noget andet at slippe væk fra tilværelsen som prostitueret. Datidens hårde kår gør dog, at en kvinde som hende vil tjene mindre ved at arbejde dag ud og dag ind, end ved at være prostitueret.

Muligheden for at klatre op ad den sociale rangstige åbner sig for hende, da hendes rygte som en fabel-agtig og yndet elsker kommer hende i forkøbet, og den unge William Rackham opsøger hende for at få afløb for sine lyster. Han kommer fra en rig familie og skal overtage sin fars berømte parfumeri, når tiden kommer dertil, men hans hustru er dødeligt syg og benægter deres 5årige datters eksistens.
Sugar møder derfor William på et tidspunkt, hvor han ser livet som en stor ulykke. Han forelsker sig i Sugars selvstændighed og begavelse og køber hende fri fra bordellet.
Sugar bliver installeret i en lejlighed og lever i luksus som Williams elsker, indtil hans datter har brug for en guvernante, og Sugar påtager sig dette erhverv og flytter hjem hos ham.
Hvad William ikke ved er, at Sugars hævngerrighed stadig lever i fuldt flor, og langsomt gør hun hans liv mere og mere problematisk.

Romanen fanger og skaber et realistisk og barsk billede af datidens London.
Michel Faber henvender sig i begyndelsen konstant direkte til læseren, som var denne en person i romanen, hvilket er besynderligt og lettere irriterende, men når man er kommet forbi de første 50 sider, ophører dette, så man kan lade sig opsluge helt af romanens verden. Slutningen er dog meget brat, idet den slutter midt i et dramatisk opgør, således at man som læser sidder tilbage uden en egentlig forløsning efter de 917 siders læsning. Dette er årsagen til, at den kun får 3 stjerner, for skrivestilen og plottet fortjener 4.

Note: Denne bog er læst på engelsk

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter