0 kommentarer

Det blå lys af Bent Jakobsen

af d. 11. april 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

294

Udgivet

2002

ISBN

87-02-00260-4

 

Her er historien om, hvordan hegnstroldene kom til den lille engelske by Compton Bassett. Det startede nemlig for mange år siden, da en fremmed kom til byen. Manden medbragte nogle piletræsfrø, som byens ret grådige herremand forlangte at beholde som et minde. Den fremmede gav ham frøene samt et løfte om, at kom han tilbage til byen, ville han give herremanden det mest usædvanlige han fandt på sin rejse. Efter et godt stykke tid kom manden da også tilbage, og han medbragte noget til herremanden. Hegnstroldene!

Byens beboere har efterhånden fået nok af hegnstroldenes årelange drillerier og chikane, og de har derfor besluttet sig for at sende byens kroejer Goodwin af sted, for at finde den mystiske fremmede, i håbet om at han kan hjælpe dem af med troldene. Det bliver starten på en lang og eventyrlig rejse.

Forfatteren må være i besiddelse af en ufattelig portion humor, i betragtning af de mange pudsige kommentarer og hylende morsomme situationer der opstår. En af mine yndlingsscener i bogen, er dér, hvor en af troldene sniger sig ind i rappenskralden mrs. Hawkes soveværelse, trodser skrækken for den uhyggelige lyd hun frembringer og kaster sig ud i at undersøge, hvorvidt hun er vågen eller ej, ved at løfte op i hendes ene øjenlåg. Jeg har læst de sider en del gange efterhånden og det er førsteklasses humor.

“Det er dog den stiveste!” udbrød hun. ” Er det ikke endnu et af disse uvaskede bæster – og denne gang i mit sovekammer! Nu går det for vidt!”
Trolden kiggede noget overrasket på hende, den kunne ikke helt forstå, at hun bare sådan vågnede op og ikke var bange for den, ligesom mennesker plejede at være.
“Booh!” forsøgte den så, men det var ikke helt overbevisende og havde under alle omstændigheder ikke den ønskede virkning på mrs. Hawkes.
“Næ, det er dog alligevel for galt!” sagde hun. “Jeg skal lære sådan en skabet pelstot ordentlige manerer, når det tiltaler en dame, skal jeg”
(side 61)

“Det blå lys” er første bind i trilogien “Striden om natkrystallerne”. En utroligt spændende historie i en klasse for sig selv, med masser af charmerende og drillesyge trolde, som har fremkaldt mange grineflip hos undertegnede.

Miljøbeskrivelserne sidder lige i skabet. Forfatteren har en særlig evne til at beskrive den gamle, lille engelske by Compton Bassett, så det føles som om man selv er til stede, kan dufte blomsterne, se de små skæve huse for sig og byens gadekær. Personskildringen er også helt i top, og det er en broget flok af personligheder, man bliver stillet over for. Bogen er desuden rigt suppleret med nogle utrolige illustrationer, som er en oplevelse for sig selv.

Jeg kan ikke sige andet end, at det er en yderst læseværdig bog som desuden er særdeles velegnet til højtlæsning.

Kan læses fra 8 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter