Pulitzer Prize
0 kommentarer

Den kendte verden af Edward P. Jones

af d. 16. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

374

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7955-672-0

Originaltitel

The Known World

 

Titlen udtrykker den del af verden som et menneske ved noget om og føler sig tilpas fortrolig med. For en slave kan ‘den kendte verden’ dreje sig om et meget lille område; slavehytterne, markerne og herrens hus. Et helt liv kan begynde og slutte her uden ønske, mulighed eller håb om at øjnene vil få andet at se. Edward P. Jones stykker de manges liv sammen i en tung, moralsk og meget lærerig roman om slaveri i Virginia i 1800-tallet.

Med udgangspunkt i den hvide slaveejer William Robbins hører vi om livet som slave og fri, sort, halvsort, indianer og hvid i staten Virginia. William Robbins virker ikke som noget ondt menneske. Han lever i en tid på et sted hvor hvide mænd har slaver, ergo har han slaver. Han ikke så meget som overvejer det moralske i slaveri. Han forelsker sig i en sort kvinde og får to børn med hende. Robbins lader sin slave Augustus købe sig fri for penge Augustus har tjent på sit snedkerarbejde. Noget Robbins selv har sanktioneret. Men William Robbins fortrolige forhold til visse sorte får ham aldrig til at genoverveje sit forhold til resten.

Fra den hvide, rige og magtfulde plantageejer springer vi til historier om den frikøbte slave, Augustus, som i årevis arbejder på at købe sin kone og senere sin søn, Henry, fri. Henry ender selv som slaveejer. En sort mand der holder slaver. De fattige hvide, der knap har råd til en halt slave selv, synes det er træls. De rige hvide har respekt for penge og det man kan købe for penge, herunder slaver, så så længe Henry opfører sig ordentligt og kender sin plads lader de ham i fred.

Historierne springer både i tid og mellem hovedpersoner, og det kan være lidt af en mundfuld i begyndelsen. Men vi lærer dem efterhånden at kende med deres respektive styrker og svagheder. De fødes ind i et samfund der er klassedelt i forhold til farven på deres hud og på værdien af deres ejendom. De er ganske få, de, der får chancen for at gøre op med det miljø de er født i, men de er der og vi følger dem i en verden, hvor ingenting er sikkert ud over at en dejlig dag skal betales tilbage før eller senere.

Vi hører om børn der bliver solgt fra deres forældre, om slavepatruljer, der sørgede for at en bortløben slave aldrig mere vil kunne flygte ved at skære hans akillessene over. Vi hører om frie sorte der bliver røvet af kriminelle hvide og atter solgt.

“Den kendte verden” er helt nede og grave i hvad vi lærer gennem det miljø vi vokser op i. At vi kan vende os til umenneskelige forhold, hvis vi ikke ved at der findes andre måder at leve på. Romanen fortæller også at hændelser kan ændre et menneske, men at de store ændringer i samfundets overordnede holdninger tager tid. Langt længere tid end et sølle menneskeliv.

Edward P. Jones modtog Pulitzerprisen i 2004 for “Den kendte verden”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter