0 kommentarer

Den gyldne hest af Peter Ingemann

af d. 16. december 2021
Info
 
Sideantal

183

Udgivet

2021

ISBN

978-87-02-23052-6

Originaltitel

Den gyldne hest - En erotisk brun bodegafortælling

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Det er et specielt værk og for nogen vil det nok både være krænkende, grænseoverskridende og slet og ret politisk ukorrekt, men personligt var jeg ret begejstret. Det er livets barske vilkår serveret i øjenhøjde igennem de kunder der er på Den gyldne hest. En bodega som emmer af tidens tand, nedslidthed, ludomani, druk og samtidig barmhjertighed overfor dem alle. Man er udadtil ligeglad med alt andet end sig selv, men man passer alligevel på hinanden og stiller gerne op til en flad eller langer selv ud til andre hvis det er nødvendigt. Her er plads til byens ludere, ham der altid pisser i sine egne bukser, ham der har en diller på størrelse med et spisebord og alle de andre som udgør dette univers der i sig selv er en by, en livsfortælling, en opdigtet måde at beskrive en kynisk men hjertevarm verden. Og hovedpersonen er forfatterens alter ego eller det modsatte – det må du selv vurdere. Men historien handler i sidste ende om hans forældre som elskede hinanden men som ikke blev sammen, da livsstilen med at have sin frihed var vigtigere. Og det fungere rigtig godt. Der er humor og alvor og man bliver suget ind i et univers af selvmedlidenhed, fandenivoldskhed, omsorg, udnyttelse og hadet til skat og told. Man får et billede som på mange måder afspejler en tid der for længst er svundet bort, men som man alligevel kan fange et glimt af hvis man kommer på et lokalt værtshus og tør blive hængende.

Bogen er ikke for alle. Den der for det voksne publikum og for dem der ønsker en fortælling som er lidt mere rå og upoleret. Min første tanke da jeg havde læst bogen færdig var at man ikke er i tvivl om at forfatteren har en kærlighed til de små lokale værtshuse, men også at det skinner klart igennem at han godt ved at hans egen opvækst måske ikke altid har været den der er foregået i det sundeste miljø for et barn.

Det er en roman som er så anderledes at den bør læses af alle som overhovedet blot kigger på den. For vi må ikke glemme at alle de karakterer der er i bogen de findes stadig i forskellige udgaver rundt omkring. Lad bogen få lov at vise os at der findes mennesker for hvem verden ikke er ligeså enkel som den er for den gængse voksne person med villa, volvo og vovhund.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter