0 kommentarer

Den grå heks af Hjørdis Varmer

af d. 3. februar 2009
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

137

Udgivet

1986

ISBN

87-7459-062-6

Originaltitel

Den grå heks

Udgave

1.udgave

 

Bogen foregår i 1906 – ca. 1907. Hovedpersonerne er:
Bolette: En fattig pige på ca. 12 år, hun bor i en familie på 5 børn og en mor og far.
Fru Bransholm: Arbejder på et børnehjem, hvor hun pisker børnene. Hun er led og banker de små piger og giver dem dårlig mad, eller næsten ingen mad.
Citat: “Når du er træt, kan du heller ikke spise frokost. Op på kammeret med dig og lad det gå lidt hurtigt!”

Forfatteren har valgt at bruge et lidt gammeldags sprog, og jeg tror det er for at det lyder mere som den tid forfatteren skriver om.
Bogen starter kedeligt, og der går lige lidt tid inden den går rigtigt i gang.
Klokken er halv 5. Og nogle kvinder er på vej hjem fra roerne. Sørine tænker på børnene derhjemme. De har næsten ikke noget mad, kaffe eller fodtøj. Og deres ene datter Bolette har kun 1 skørt. Bolette går ved siden af sin far Martin, for når hun er 12 år skal hun også hjælpe med arbejdet. Bolette kravler rundt ude på marken og tager roer op, da de skal have frokost, får de en skive brød. Og så i gang igen.
Ved aftensmaden er Martin rimelig tavs, for han skal over til forvalteren og få sin straf. Da han kommer hjem ser Sørine at han har fået pisk af forvalteren.

Det bliver sensommer, og da solen rammer Fie i øjnene, vågner hun og går op. Hun går ind i stuen og hun kan lugte røg. Men så går hun ind og sover videre. Senere vil naboen se til børnene, hun ser røg, og så ser hun en flamme. Hun vil råbe, men børnene hører det ikke. Og hun kan ikke tage dem ud fordi hun har gigt. Men så kan hun se en rytter og han kommer hen til huset og nogle andre mænd kommer og de redder dem ud… Men for sent.

Nogle dage senere skal de til begravelse, og en der hedder Peter Sabroe taler om børnene. Dagen efter er det Martin der vækker dem og det plejer at være Sørine. Ved morgenmaden siger hun ikke noget og hun kan ikke gøre noget. Og senere kommer Bolette på et børnehjem.
På børnehjemmet får de mange tæsk og får næsten ingen mad og skriver breve hvor der står ting der ikke passer og man må ikke tale med fremmede. Og Anne Marie kommer i brummen. I brummen er der helt mørkt og man får intet vand eller noget og kun lidt mad. Og en dag da Bolette ligger i sin seng ser hun et stjerneskud og håber at børnenes ven Peter Sabroe kommer og fjerner hende fra hjemmet.

Jeg kunne godt lide bogen både fordi det er sket i virkeligheden, men også fordi jeg synes den er spændende og den er også bygget spændende op, men den kunne godt have været lidt bedre i starten.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter