0 kommentarer

Den amerikanske sømand af Karsten Lund

af d. 10. marts 2009
Info
 
Sideantal

325

Udgivet

2007

ISBN

978-87-02-06104-8

 

‘Sorte Tonny’ eller ‘Amerikaneren’ er ikke en helt almindelig skawbo, og han har det ikke fra fremmede. Udseendet har han fra sin far, der på papiret hedder Jens Peter Christensen, men det er en slet skjult hemmelighed at han stammer fra “noget der er blæst ind”, nemlig en mørklødet amerikansk sømand, der drev i land efter et skibbrud i begyndelsen af 1900-tallet og kun overlevede takket være Ane Christensens pleje.

Tonny bliver til noget i den lille fiskerby, og evnen til at komme frem i verden har han heller ikke fra fremmede. Hans mor, den fattige, men entreprenante Ane, vil ud af uvidenheden og fattigdommen, hun vil have et skipperhus, hun vil regnes for noget og accepteres af det gode selskab. Og det gode selskab er skipperne, ikke malerne og andre turister.

Titlens amerikanske sømand forsvandt sporløst, kun to mennesker interesserer sig for hans skæbne: Strandfogeden der reddede hans liv og bruger den tids midler til at undersøge sagen; og fortælleren, der er Tonnys barnebarn. Ca. 100 år efter skibbruddet kører han nordpå til Jyllands yderste spids og foretager sine undersøgelser ved hjælp af internet, arkivmateriale m.m.

Gåden om sømandens forsvinden er det bærende element i bogen, men ikke det væsentligste. ‘Den amerikanske sømand’ er både en slægtskrønike og en fortælling om Skagen bys historie i det 20. århundrede, et samfund afhængigt af vejret og fiskens luner og ikke mindst af dygtige fiskere, et samfund med storhedstider og nedgangstider, et samfund der lærer at indrette sig efter forholdene og overlever deroppe hvor Kattegat og Skagerak mødes og brydes.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter