0 kommentarer

Dem der flygter og dem der bliver af Elena Ferrante

af d. 27. oktober 2015
Info
 
Sideantal

480

Udgivet

2015

ISBN

978-87-92884-14-5

Originaltitel

Storia di chi fugge e di chi resta

Udgave

1. udgave

 

Tredje del af Elena Ferrantes 4-bindsværk, “Dem der flygter og dem der bliver”, om de napolitanske veninder Elena og Lila er om muligt bedre end de to første. Ferrante skriver skræmmende godt; eller snarere hypnotisk.

Forfatterinden er verdensberømt – og anonym. Ingen ved, hvem hun i virkeligheden er. Hendes hovedperson har samme fornavn, men er det Ferrantes eget liv, hun blotlægger? De farverige skildringer af livet blandt jævne folk i Napoli, deres sorger og glæder, storsind og smålighed, liderlighed og nid, er så indlevede og ægte, at hun selv MÅ have været til stede.

Bogens Elena bliver også forfatterinde og får enorm succes, men hun skriver ikke præcis de bøger, Ferrante har vundet sit ry for, så det ER altså ikke en selvbiografi. Men det føles unægteligt sådan. Det er som at læse en ekstremt medrivende og meget, meget ærlig dagbog.

Med sin flid, sin dygtighed, sin ordentlighed og et indiskutabelt skrivetalent lykkes det Elena at vriste sig fri af barndommens armod. Hun får en akademisk titel, en forfatterkarriere, en begavet mand og to små, yndige piger. Og flytter til Firenze til sin drage af en mors højlydte misbilligelse.

Alt skulle være så godt, men Elena er ikke tilfreds. Hendes urimelige mindreværdskomplekser tynger hende i enhver sammenhæng og gør hende til tider utålelig at være i stue med. Især måler hun sig op mod Lila, som hun hjælper ud af et slavelignende job på en mortadella-fabrik og i gang med en fantastisk karriere som computerekspert. I 1969!

Endnu engang viser den uberegnelige, hysteriske og sindssygt talentfulde Lila, at hun er hele verden overlegen. Hvis hun vil, kan hun alt. Endda slå knuder på sig selv og tage et vellønnet job hos sin ærkefjende Michèle Solara, der givetvis er højtstående camorra-medlem, men ved siden af sit brutale gangstervirke også en generøs fyr. Og fuldkommen forgabt i den rå Lila.

En anden mand fra pigernes fælles fortid dukker op; en halvgud. Elena har hele livet troet, det var Lila, han ville have. Men måske er det hende selv, måske har det altid været hende, måske er der slet ikke grund til al dette mindreværd… Elena og Lila, to stærke trediveårige kvinder gør alt for at blive uafhængige af de dominerende hankønsvæsener, men kærligheden kan de trods alt ikke styre.

Ferrante omplanter læseren til et Syditalien præget af politisk vold mellem kommunister og fascister, af mafiaens diskrete kvælergreb, af det udflippede studenteroprør, af kvindernes famlende opstand mod årtusinders åndsforladt mandschauvinisme, af en gryende seksuel revolution, hvor ikke kun den ene part skal have noget ud af det… Kort sagt, stort og småt i en broget pærevælling, som indtages med ublandet nydelse i store slubrende mundfulde.

Tro mig, eftertiden vil belønne Ferrantes bøger med klassikerstatus. Du kan lige så godt hoppe ombord med det samme. Start med 1’eren, “Min geniale veninde”.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter