0 kommentarer

Johns saga af Torben Munksgaard

af d. 17. september 2018
Info
 
Sideantal

181

Udgivet

2018

ISBN

9788711901762

 

Med en sprudlende skrivestil og et stort sprogligt overskud, fortæller Torben Munksgaard den triste historie om John. Han gør det ganske morsomt, men aldrig morsommere end at man hele tiden kan mærke alvoren lige under overfladen.

John føler sig mere alene end nogensinde, da hans kone Vera dør. Han er blevet gammel. Alle hans venner er stort set døde, og han føler sig meget fjern fra de unge mennesker, der er i gang med at overtage verden.

Det går op for John hvad der virkelig betyder noget, og nu må han opsøge den søn, der har besluttet sig for at bryde kontakten for længe siden.

“Johns saga” er mit første møde med Torben Munksgaards forfatterskab. Jeg har læst anmeldelser af hans tidligere udgivelser, og tænkt at dem burde jeg da læse en gang. Det er bare aldrig blevet til mere end tanken. Efter “Johns saga” kan jeg godt se, at jeg bliver nødt til at omsætte de gode intentioner til handling, for Munksgaard skriver helt fantastisk.

Korte og præcise sætninger med bid, af den slags der trods deres lidenhed rummer store fortællinger og vidner om forfatterens store menneskekundskab og fortælleevne. Fortællingen om John, rækker derfor langt ud over de 181 sider bogen består af.

Flere gange undervejs tænkte jeg på Fredrik Backmans “En mand der hedder Ove“, hvor humor med stor underliggende dybde også er stilen. Jeg måtte også adskillige gange sammenligne “Johns saga” med Peter H. Olesens “Et hus er ikke et hjem“, hvor den enlige ældre mand også er i centrum. Den mand der blev overhalet af livet mens han lige var optaget af noget andet, og nu står her på kanten til evigheden og undrer sig over hvad der skete. Men trods lighedspunkter med andre forfatteres værker, er “Johns saga” på ingen måde en kopi. Den er helt sin egen, for der er kun én John og kun én Munksgaard.

“Johns saga” er ikke en mavesur alting-var-bedre-i-gamle-dage roman. Eller, det er den måske, men fordi forfatteren bevæger sig hjemmevant i sin hovedpersons hoved, bliver den aldrig rigtig mavesur. For forfatteren lader mig forstå John og mærke hans frustration. Og selv om John har svært ved at navigere i verden, er der rigtig meget håb i hans saga.

Bogens slutning er helt fantastisk. Næsten filmisk skrevet. Jeg kan se den lykkelige John for mig. Jeg ved godt at slutningen foregår i en gammel mands forkalkede hjernevindinger, men John er for første gang rigtig lykkelig, og det er vanvittigt godt skrevet.

Torben Munksgaard skal have alle tilgængelige stjerner for sit skønne lille (store) værk om John, om livet som det var og om alt det der gik tabt undervejs. Om et kvart århundrede er jeg på alder med John, og jeg glæder mig helt vildt. Tænk hvis jeg kunne blive som John!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter