0 kommentarer

Delvist møbleret af Zakiya Ajmi

af d. 23. maj 2022
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2022

ISBN

978 87 02 30565 4

Udgave

1. udgave

 

Nadja er på flugt fra sin voldelige mand, Jakob. Efter ophold på et fynsk krisecenter havner hun på en gammel gård i Hvalsø, befolket af malkekvæg og den skikkelige enkemand Jørgen.

Med sig har Nadja sine to døtre, den hidsige skrigeballon Amina på fire og sekstenårige Lea, der har præcis samme alder som Nadja, da hun fødte hende. Lea kommer straks i dårligt selskab i den lokale skole, bliver en slags omgangspige blandt de bumsede knallertrødder uden for meget omløb i pæren.

Pø om pø afdækkes Nadjas fortid. Sine piger har hun med to forskellige mænd. Så mødte hun den charmerende og velhavende Jakob med stor lejlighed i Nyhavn. I starten sjov og charmerende, flink over for pigerne, god i sengen, et scoop – indtil han pludselig begyndte at slå.

I den faldefærdige bondegårdslænge i Hvalsø kæmper Nadja med at få enderne til at hænge sammen. Hjælper Jørgen med køerne (i en morsom scene får en ko klitorisorgasme under en insemination), slås med Amina om iPad’en, slås med Lea om alt, slås med husets kronisk tilstoppede vandrør.

Ingen tvivl om, at det er synd for Nadja; det er altid synd, når nogen lever et møgliv og giver den negative stafet videre til børnene. Men Nadja er bestemt ikke uden skyld i sine problemer, lader forfatteren skinne igennem.

Nadja udnytter mænd, når hun kan bruge dem til noget; dumper dem igen, når noget bedre byder sig til. Skriger ’Fuck you’ til velmenende kvinder, hvis hjælp hun alligevel ikke vil have. Er en utroligt sjusket mor, som lader alting forfalde omkring sig og tankeløst byder sine børn på en daglig menu af ovnstegte fritter, forårsruller og nuggets. Taber ting i ét væk og lader dem ligge, så andre må samle op. En skidt karakter.

En mindeværdig figur er Nisse-Lone, der er pædagog i Aminas børnehave. Her får Nørrebropigen Zakiya Ajmi lejlighed til at tage tykt pis på såvel midtsjællandske bonderøve i almindelighed som alverdens overpædagogiske pædagoger i særdeleshed. Måske lidt karikeret, men ganske grinagtigt.

På minussiden er bogens rytme for ujævn – intense dramaer veksler med let kedsommelig hverdag. Der er for meget knust porcelæn, som Nadja konsekvent skærer sig på; en frelsende råge og uforløst mystik ved nattetide er unoder fra ungdomslitteraturen, som ikke hører hjemme i en virkelighedsnær bog for voksne.

Zakiya Ajmi er en velskrivende og original forfatter, som formår at skabe interessante personer. Når hendes plots med tiden bliver mere helstøbte, kan vi utvivlsomt glæde os til ny dansk dramatik fra øverste hylde.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter