0 kommentarer

Udflugten af Anna Gavalda

af d. 18. april 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

161

Udgivet

2010

ISBN

978-87-92494-23-8

Originaltitel

L'échappée belle

 

Denne pudsige lille bog (18 * 9 cm) kunne også have heddet ‘Pusterummet’, for den handler om fire søskende (på vej til at blive midaldrende), som savner det fællesskab, de tidligere havde sammen, og som for en stund finder sammen igen i en flugt fra en konventionel familiesammenkomst, en impulsiv handling som sikkert modsvarer tidligere tiders ungdommelige letsindighed, men som i denne situation udtrykker en ligegyldig arrogance, som nærmer sig uansvarlighed. To søstre og to brødre. De to ældste, Simon og Lola, har fået børn, den ene har en kedelig kone med en forfærdelig familie, den anden er nyligt skilt. Hovedpersonen Garance og lillebror Vincent er stadig frie fugle.

Da de tre ældste ankommer til et bryllup beslutter de sig for at droppe det og i stedet køre videre for at besøge deres lillebror, som ikke engang har gidet gi’ et klart svar på bryllupsinvitationen. De finder ham på det Chateau, hvor han midlertidigt har fået lov til at bo, mod at passe på stedet. Han er her uden blusel i færd med at bilde et hold turister ind, at han er den fattige baron af La Liriotine og at de gerne må donere et beløb for at hjælpe med restaureringen af denne kulturskat.

Efter at have ligget og daset og sludret ved flodbredden med lidt god vin tager de om aftenen til et mere folkeligt og fornøjeligt bryllup end det, som de ellers skulle have deltaget i.
De må utvivlsomt stikke meget af fra mængden i al deres akademiske og kulturelle distance ved dette bondebryllup, da de ikke er en del af den her folkelighed, men blot har taget sig et pusterum fra deres anstrengende karriereprægede hverdag. De tager sig tilmed den frihed at gøre grin med nogle af gæsterne.

Men det kommer dog frem, at hverdagen heller ikke er helt nem for nogen af dem. Hvilket også er det mest forsonende element i denne historie, som næsten virker provokerende bohemeagtig, kæk og løssluppen på mig. Men måske er jeg bare misundelig på det usædvanligt stærke sammenhold, som synes at være imellem de fire søskende. Hvilket iøvrigt er noget af det, som jeg holder meget af ved andre af Gavalda’s bøger, en livsbekræftende glæde ved fællesskab, fri for fordomme og andet ragelse, kombineret med en dejlig selvironi. Men her i “Udflugten” bliver det på en eller anden måde for meget, i deres søskende-centrerede løssluppenhed kommer firkløveret tankeløst til at såre andre mennesker.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter