0 kommentarer

De utrolige hændelser i kvindecelle 3 af Kira Jarmysj

af d. 2. november 2022
Info
 
Sideantal

414

Udgivet

2022

ISBN

9788702343014

Originaltitel

Невероятные происшествия в женской камере № 3
oversætter: Trine Søndergaard

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Hovedpersonen Anja bliver anholdt under en demonstration mod korruption, men bliver ikke løsladt igen som sine venner. I stedet kommer hun for en dommer og bliver idømt ti dages fængsel, der skal afsones i et arresthus i Moskva. Her kommer hun til at dele celle med fem andre kvinder, og vi bliver nu fluen på vægen i de næste ti dage af Anjas liv. Et liv der følger arrestens døgnrytme og hvor der intet andet er at foretage sig end snakke med sine medfanger i cellen eller sove. Forholdene er ikke de bedste, men det lykkes Anja at tilpasse sig og bruge tiden til at reflektere over det liv hun har levet ind til nu.

Det er jo en meget aktuel bog Kira Jarmysj jar skrevet. Som læser får vi et indblik i hvordan det er at være en ung frihedselskende kvinde i Rusland. Men vi får samtidig et indblik i mangfoldigheden i det russiske samfund. Ved at lade de seks kvinder fortælle om deres liv og indbyrdes diskuterer deres oplevelser, skaber Kira Jarmysj et mini-Rusland inde i cellen.  Her er repræsentanter af mange forskellige typer liv og social status, men fælles er at de alle er presset af det russiske magt system. Samtaler med betjentene der eskorterer hende til retten, viser dog også at ikke alle der er en del af magtapparatet er lige store tilhængere af det de laver.

Jeg synes det er en velskrevet bog, der giver et andet billede af Rusland end det man normalt støder på. Der er enkelte steder hvor jeg synes den er lidt langtrukken, men generelt en rigtig god roman der også efterlader lidt stof til refleksion. Så hvis man interesserer sig for politisk litteratur, er det en bog jeg vil anbefale at læse.

Kira Aleksandrovna  Jarmysj  (1989) har læst journalistik på MIGIMO i Moskva, en prestigefuld diplomatskole. Hun er bedst kendt som pressesekretær og assistent for den russiske oppositionsleder Alexei Navalnyj. Siden 2018 har hun afsonet en del kortere fængselsstraffe i Rusland og de danner baggrund for romanen fra 2020 “Utrolige hændelser i kvindecelle nr. 3″. I dag lever Kira Jarmysj i eksil i Vesteuropa.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter