0 kommentarer

De stjålne liv af Adam Johnson

af d. 1. november 2013
Info
 
Sideantal

551

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-0603-2

Originaltitel

The Orphan Masters Son

 

Vildt fascinerende roman om de umenneskelige kår i verdens største stalinistiske koncentrationslejr, der går under navnet Nordkorea. Forfatteren Adam Johnson har selv været på flere researchrejser i det lukkede land, og hvad den velskrivende amerikaner ikke ved med sikkerhed, må være kvalificeret gætteværk, sine steder krydret med tyk, befriende ironi.

Det kan lyde som en deprimerende, gråmeleret oplevelse at læse 547 sider om triste skæbner i Den Demokratiske Folkerepublik Korea, men det modsatte er tilfælde: “De stjålne liv” er ultraspændende og farverig som nogen thriller; en pageturner hele vejen.

Vi følger Pak Jun Do fra hans tidlige barndom i børnehjemmet Morgendagens Pragt, et liv præget af hårdt arbejde, indoktrinering, barsk afstraffelse og konstant sult. Medlidenhed med sig selv og andre er der ingen grund til, for alle er i samme båd. I de allestedsnærværende højttalere, der kan høres overalt i landet, bliver befolkningen belært om, at de lever i den bedste af alle verdener under faderlige beskyttelse af Den Store Leder (Kim Il-Sung) og Den Kære Leder (Kim Jong-Il).

Pak Jun Do uddanner sig til tunnelrotte og ekspert i nærkamp i mørke. Hans evner til at udholde smerte og ydmygelser sender ham frem i rækkerne. Han bliver nu ufrivilligt medlem af et lille team, der sejler til Japan for at kidnappe uskyldige folk, der kan bruges af det nordkoreanske regime. Herefter bliver han radiomand på et fiskerfartøj, hvor han med primitivt udstyr skal prøve at aflytte forbipasserende amerikanske og sydkoreanske flådefartøjer. Og pludselig får han øjnene op for, at der findes en helt anden verden udenfor.

I bogens anden halvdel lykkes det ham at overtage identiteten af en af landets største helt, General Ga, som er gift med den gudesmukke skuespillerinde Sun Moon. Beklageligvis er også Den Kære Leder dybt fascineret af Sun Moon, og han er noget nær den farligste rival, man kan få. For i Nordkorea er liv ikke mange gram hirse værd, og en hurtig død er langtfra noget, alle er så heldige at opnå.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter