0 kommentarer

Kvinden i guld af Anne-Marie O’Connor

af d. 22. januar 2016
Info
 
Sideantal

518

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93-16662-2

Originaltitel

The lady in gold - The extraordinary tale of Gustav Klimt´s masterpiece, Portrait of Adele Bloch-Bauer" oversat af Ulla Oxvig

Udgave

1. udgave, 1. oplag.

 

Adele er ikke en tidstypisk kvinde for sin årgang. Hun siger sin mening og kæmper på sin egen lidt skæve måde for kvinders rettigheder. Hun bliver gift, men til hendes og mandens store sorg forbliver hun barnløs. Hun kan virke frygtindgydende på andre, men indleder et venskab med Gustav Klimt, der er helt specielt. Om de reelt havde en affære står hen i det uvisse. Men han tegnede hende på mange måder og hans portræt af hende er kendt verden over. Også selv om historien bag billedet er ganske tragisk, for Adele var jødisk og derfor fik billedet aldrig den betydning det skulle have haft, da krigen udbrød.

Adele dør ung, men hendes aftryk efterlades i stor stil hos dem der kendte hende. Hendes måde at være på, hendes holdninger og ikke mindst hendes åbenmundede facon.

Maleriet bliver under krigen gjort til genstand for en bespottelse da det “bare” er et portræt af en jøde. Men billedet får alligevel sin plads, da dets historie omskrives.

Hitler kommer til magten og han samler kunstskatte fra hele Europa og lidt til. Og vi hører om, hvordan folk må finde sig i at deres malerier og figurer mm bliver taget fra dem. Vi hører også om den måde jøderne bliver forfulgt på og vi følger familien Bloch-Bauers skæbne.

Det er en barsk bog, der med mange detaljer fortæller historien om krigens indvirkning på kunstverdenen. Om ødelæggelsen af familier. Om fangelejre. Om liv og død.

Den er velskrevet og spændende, især hvis man er kunst- og historieinteresseret.

Bogen er til tider lidt tung, grundet de mange detaljer, men selve historien om de personer man møder er rigtig godt beskrevet og man får virkelig et godt indtryk af, hvordan det var at leve som jøde dengang. Især i det bedre borgerskab, som faktisk gjorde meget for at holde sammen på hele samfundet.

Vi møder flere kendte personligheder undervejs og der er god sammenhæng i deres historier, da mange jo krydsede hinandens veje når blot man var en der “var noget”. Mahler, Freud m.fl.

Alle de noter der er bag i bogen bliver dog en smule ligegyldige og derfor får bogen ikke den sidste stjerne. Der er så mange noter som man ikke rigtig får det store ud af som læser, så de kunne godt have været undladt.

Jeg vil som anmelder sige at det ikke er en bog der henvender sig til alle, men til dem der går op i kunst og historie, der er den virkelig et must at læse!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter