0 kommentarer

Darwin møder hr. Kristus af Jesper Fodgaard

af d. 30. juli 2018
Info
 
Sideantal

86

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92090-40-9

 

Darwin møder hr. Kristus er en børnebog. Det er Sofies verden også, også måske bunder meget af min kritik af Darwin møder hr. Kristus i virkeligheden ikke i bogen som sådan, men i mine forventninger.

For forfatteren Jesper Fodgaard gav mig med navngivningen af hovedpersonen Darwin nogle klare forventninger. Forventninger om, at filosofi og religion her skulle mødes. Og måske enddog opvejes eller i det mindste sammenlignes en smule. Og bagsideteksten siger da også “”Darwin møder hr. Kristus” er en rørende og tankevækkende fortælling, der tager både børn og Jesus alvorligt på en sjov måde.”

Og ja, Darwin og hans veninde Denise tages alvorligt. For Darwin har nok at slås med, og selvom Denise har meldt sig under fanen, er det alligevel meget rart at have Jesus med på sidelinjen. Også selvom Darwins far hårdnakket nægter, at Darwin på nogen måde kan have kommunikeret med Jesus, for som han siger. “Alt religion er noget bras.”

Darwin er dog ikke så sikker på dette og da Denise fortæller ham om sin tro, og afmystificerer hans natlige samtaler med hr. Krisus, beslutter han sig for at overgive sig til troen.

Og det er her bogen kommer til kort. For Darwins og især hans far skepsis bliver aldrig taget alvorligt. Selvom far måske nok har sine argumenter for at mene at religion er noget bras, bliver det aldrig til en dybere samtale imellem de to, det er nemlig umuligt, for far er hidsig og opfarende og ude af stand til at lytte.

Den tvivl Darwin som udgangspunkt har kva sin far ses ikke i øjnene. Han får ikke andre beviser for Jesus end det, at denne pludselig dukker op en aften og insisterer på at kommunikere med ham.

Hvis læseren vælger at se igennem fingre med den ringe seriøsitet omkring det filosofiske i troens aspekt, og blot ser historien som en fortælling om den 9-årige Darwin, hans veninde, forældre og skolegang er der dog nogle gode øjeblikke i bogen. F.eks siger Denise om mobberen Martin:

“-Jo, han er meget bange for at blive til grin og for, at I skal finde ud af, hvor lidt han tænker om sig selv. Han tror, han bliver større af at gøre andre mindre. Han ved ikke, det er lige omvendt: Han bliver større, når han gør andre større. Og for hver gang, han gør andre mindre, så bliver han selv mindre. Det er synd for ham. Man kan næsten ikke se ham mere.”

Indholdsmæssigt henvender bogen sig altså til 7, 8 og 9 årige børn, men formmæssigt kommer de til kort. Der er ingen billeder til at understøtte læsningen. Lix-tal kan jeg ikke finde nogle steder, men bogen henvender sig ikke til begynder- eller usikre læsere.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter