0 kommentarer

Corpus Christi af Jesper Holm

af d. 21. marts 2018
Info
 
Sideantal

328

Udgivet

2017

ISBN

9788740034400

 

Siden Dan Browns “Da Vinci mysteriet”, er der udkommet et hav af Da Vinci-kloner. Jesper Holms “Corpus Christi” er en af disse. Til forskel fra lignende kloner jeg har læst, lægger denne sig tættere op af Dan Browns original end noget jeg tidligere har set. Jeg har set anmeldere bruge ordet “plagiat”, men vil ikke selv gå så vidt. Vi nærmer os måske plagiatet, men Jesper Holm har dog trods alt sat sit eget fingeraftryk på “Corpus Christi”, på en måde som jeg ikke tror at Dan Brown vil nikke anerkendende til.

Det handler naturligvis om korsriddere og den hellige gral, og i hovedrollen som Dan Browns professor Robert Langdon, har vi danske Noah Smith.

Den sidste af korsriddernes stormestre blev brændt levende i 1314 og siden da har tempelridderne måttet leve i skyggerne. Der er ni familier (og ni korsriddere) tilbage, der i 700 år har værnet om korsriddernes største hemmelighed. Nu findes en af disse riddere korsfæstet, og Noah har 48 timer til at forstå et komplekst net af gåder, teorier og historie, for at modarbejde tempelriddernes permanente udslettelse.

Forlaget beskriver “Corpus Christi” som en konspirationsthriller, og det er nok den betegnelse der passer bedst. For den bygger på en konspirationsteori som ikke skal afsløres her, og det er en thriller i et hæsblæsende tempo. At teorien ikke er specielt gennemtænkt, gør egentlig ikke så meget, for Jesper Holm pisker sin læser igennem bogen med en hastighed der ikke levner plads til egne overvejelser. I sidste ende er det en spændingsroman, og som sådan fungerer den nogenlunde.

Til forskel fra originalen (Dan Brown), tilføjer Jesper Holm med jævne mellemrum historien ubehageligt udpenslede og decideret sadistiske elementer. I min optik ødelægger det fuldstændig fortællingen. Det er simpelthen ikke nødvendigt, og mindre kunne have gjort det. Når en fortælling bliver nødt til at tilføre blod og indvolde for blodet og indvoldenes egen skyld, står jeg af. I “Corpus Christi” fremstår disse grafiske udslag af menneskelig ondskab, som en lang række bremseklodser i fortællingen. For uanset hvad, så skriver Jesper Holm faktisk ganske spændende. Det er ikke stor litterær kunst, hvilket heller ikke forventes af genren, men tempoet og intensiteten er i orden.

Ser man bort fra at konspirationsteorien som historien bygger på, næppe kan stå for en nærmere granskning, og ser man bort fra de mange og lange passager med ubehagelig vold, formåede forfatteren faktisk at holde mig til ilden hele vejen igennem. Det er spændende, det går stærkt, og jeg vil hele tiden vide hvad der sker om næste hjørne. Det skal han have en stjerne for, ligesom han skal have en for at udtænke plottet. De sidste tre stjerner, må han få en anden gang.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter