0 kommentarer

Colorado-sagaen af James A. Michener

af d. 26. august 2006
Info
 
Sideantal

772

Originaltitel

Centennial

Udgave

Originaludgave 1974

 

Den let kedelige historie om et område i Colorado, fra den første lille sten begyndte at røre på sig for milliarder af år siden, og frem til 1970erne. På trods af, at bogen er ren fiktion, er der sket mange spændende ting og sager i alle de år, og forfatterens grundige research træder tydeligt igennem. Men “Colorado-sagaen” bliver desværre fortalt meget nøgternt og uden de store, gennemgående tråde i årene, der går.

Kapitel for kapitel følger vi floden Platte, klapperslangerne, bæverne, hestene, indianerne, pelsjægerne, nybyggerne, rancherne, bønderne, slaverne og den moderne tids industrialiserede indbyggere i og omkring byen Centennial. Størst vægt er der lagt på tiden fra cirka år 1500 til 1900, hvor det barske område øst for Rocky Mountains gennemgår nogle af de største forandringer og dramatiske begivenheder i USA’s historie.

Det, der binder kapitlerne og dermed tiden sammen i “Colorado-sagaen”, er familiernes generationer. Sønner og døtre af Vestens mest hårdføre indfødte og pionerer sætter alle deres præg på verden og er med til at forme staten til det, den er i dag. Det er lidt tyndbenet og ofte gives der ingen forklaring på, hvorfor det for eksempel lige netop er pelsjægerens oldebarn, der hvirvles ind i plottet 100 år senere, når det kunne have været hvem som helst.

Ind i mellem er der grund til at trække på smilebåndet eller studse over bemærkelsesværdige anekdoter og statistikker, men generelt er sagaen en langtrukken affære, som en rar men kedelig tante, der kommer på besøg og bliver alt for mange dage. Ideen er god, ambitionen stor, og det er ikke svært at se, hvorfor bogen blev en populær tv-serie, men den litterære underholdningsværdi er under lavmålet for så digert et værk.

– Denne anmeldelse er skrevet i forbindelse med Bogrummets sommerkonkurrence 2006

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter