0 kommentarer

Clandestine af James Ellroy

af d. 27. oktober 2005
Info
 
Sideantal

342

Udgivet

1982

ISBN

0-380-81141-3

Originaltitel

Clandestine

 

Vi er i Los Angeles i starten af 1950’erne, hvor den unge ambitiøse politimand Frederick Underhill for egen regning og risiko går i gang med opklaringen af mordet på en enlig kvinde.

I den forbindelse møder han advokaten Lorna Weinberg, hvilket udvikler sig til en romance. Ved den videre opklaring arbejder han under ledelse af den på overfladen joviale Dudley Smith, hvis forhørsmetoder er uortodokse og ender med at spolere Underhills karrieremuligheder.

Der er fart over feltet og smæk for skillingen i denne Ellroys anden roman, som hele tiden overrasker med nye måder at dreje handlingen. Personerne fremstår klare og helstøbte – selv de ubehagelige typer – og der er masser af stemninger fra 1950’ernes L.A. Samtidig formår Ellroy at bringe en person – den 9 år gamle Michael – på banen, hvis skæbne minder meget om forfatterens egen uden at det vel at mærke gør skade på hovedhistorien.

Eneste anke i en ekstremt veldrejet thriller i noir-genren er, at der fra s. 270 skal lires en længere forhistorie af for at forklare baggrunden for den mordsag, Underhill er blevet besat af at løse. Her sniger kedsomheden sig ind, men det er kun en mindre detalje i en ellers meget læseværdig bog, der helt uforståeligt ikke er udkommet på dansk.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter