0 kommentarer

Charlie og chokoladefabrikken af Roald Dahl

af d. 24. januar 2008
Info
 
Sideantal

131

Udgivet

2005

ISBN

87-638-0214-7

Originaltitel

Charlie and the chocolate factory

 

”Charlie og chokoladefabrikken” er fuld af fantasi og vanvittige indfald. Fortællingen om den meget fattige dreng, som vinder en rundtur på Willy Wonkas hemmelighedsfulde chokoladefabrik, er som taget ud af et sultende barns hedeste drømme. Det er en ret moralsk historie, hvor det går den fattige familie godt, mens de forslugne får den ene bizarre lærestreg efter den anden.

Charlie Bucket bor i en lille hytte sammen med sin mor og far og sine fire bedsteforældre. De sidste har ligget sammen i en stor seng i de sidste mange år. Både for at holde varmen og for at spare på energien i et hus, hvor man bliver lidt svag, fordi der aldrig er mad nok. En dag udskriver den excentriske chokoladefabrikant Willy Wonka en konkurrence, hvor fem børn, der er så heldige at finde et guldlod i en af hans chokoladestænger, vil få adgang til hans chokoladefabrik, og lige så meget slik som de kan spise resten af deres liv.

Wonka er en fantast, der udvikler det mest utrolige slik; tyggegummi, som aldrig mister smagen og tapet med forskellige frugter på, som hvis man slikker på et billede af en banan, så smager det af banan. Det er barnets drømmeslik – men blik for det fattige, sultne barns drømmeslik, hvor smagen aldrig forsvinder fra bolchet.

Charlie finder en af disse guldbilletter og sammen med sin farfar og de fire andre vindere, får han en rundtur i noget, der bedst kan beskrives som en gigantisk underjordisk slikhimmel.

Det er en sød børnebog, som nok skal få julelysene frem i børns øjne.

Kan læses fra 9 år.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter