119
2008
978-87-92259-86-8
al-Karnak
Originaludgave: 1974
Den navnløse fortæller opdager en dag ved et tilfælde Café Karnak, drevet af en tidligere natklubdanserinde, Qurunfula. Om han, som så mange andre, tiltrækkes af den aldrende skønhed eller blot kan lide stemningen i caféen skal være usagt, men han bliver en del af det faste klientel og Qurunfulas fortrolige.
En del af det faste klientel er en gruppe unge studerende, der en dag forsvinder for senere at vende kuede og magre tilbage. Dette sker flere gange, og der gisnes om politisk aktivitet og det hemmelige politi.
Vi befinder os i Egypten i tiden før og efter Junikrigen (krigen mellem Israel og en række arabiske lande, heriblandt Egypten), bogen er skrevet kort tid derefter og udkom i Egypten i 1974. Mahfouz modtog Nobelprisen i litteratur i 1988 og var kendt som en fortaler for demokrati og modstander af islamisk fundamentalisme.
Fortælleren snakker ikke blot med Qurunfula, men også med kernefigurer blandt de unge og sågar med deres bøddel, som efter et fald fra nåde finder ly i et hjørne af Café Karnak.
Disse fire samtaler udgør denne lille bog, der dog fortæller så meget om livet i Egypten i tiden mellem den nationale revolution i 1952 og Junikrigen, om drømme og idealer der brutalt knuses.
Fra en lille café for enden af en ubetydelig gyde fortælles i al enkelhed meget, ikke blot om Egypten, men om at være menneske.
Jeg kan på det varmeste anbefale ‘Café Karnak’ som en god introduktion til Naguib Mahfouz’s forfatterskab, bl.a. ‘Midaqgyden’ og ‘Liv og skæbne i Cairo’.
Bogen er forsynet med forklaringer på ikke blot egyptiske begreber, men også på de politiske begivenheder, der er væsentlige for at forstå bogens begivenheder.