0 kommentarer

Ærlighed er min eneste værdighed af Ronnie Rasmussen

af d. 17. september 2009
Info
 
Sideantal

312

Udgivet

2009

ISBN

978-87-91933-66-0

 

Usympatisk, egoistisk og selvcentreret. Det er nogle af de ord der beskriver hovedpersonen i denne bog. Nogle gange bliver han kaldt Peter, andre gange Ronnie – som forfatteren selv. Så jeg ved faktisk ikke helt hvad hovedpersonen egentlig hedder, eller hvem han er. Måske er det en selvbiografi, måske er det en opdigtet historie – måske begge dele. Af bagsiden fremgår det, at “Romanen er primært en anklage mod det danske behandlersystem og lavet som en halv dokumentarisk beretning.” Og det er vel svaret – at det er begge dele.

Peter/Ronnie, er psykisk syg, og bogen skulle være en anklage mod det danske behandlersystem. I stedet bliver det en fremstilling af et usympatisk menneske, for hvem behandlersystemet skal være et tag-selv-bord, hvor man kan få den medicin man vil have, når man vil have den, få førtidspension, når man vil have det. Et system der i det hele taget bare skal stå til rådighed, og gøre som der bliver sagt. Hvis man ikke får sin vilje, er det systemet den er gal med.

Peter/Ronnie, har haft en svær barndom. Han har været igennem nogle uheldige forhold, og er weekendfar – noget han, på grund af sygdommen, slet ikke magter. Han har i det hele taget ikke haft det let. Så langt, så godt (eller skidt). Men når det hele er “samfundets” skyld, så står jeg af. Der er ingen, overhovedet ingen, tegn på at hovedpersonen selv tager ansvar for sit liv. Alt er sygdommens eller andres skyld.

Hvis du, som læser, har brug for en bog, der virkelig kan bringe sindet i kog, kan jeg klart anbefale Ronnie Rasmussens bog. Den er velskrevet, og let at gå til. Forlaget Mellemgaard, der har udgivet “Ærlighed er min eneste værdighed”, kunne godt have brugt lidt tid på korrekturlæsningen, da den mildest talt er noget mangelfuld.

Jeg har mest lyst til at give bogen en enkelt stjerne, fordi hovedpersonen er som han er. Samtidig må jeg erkende, at bogen virkelig formåede at bringe nogle følelser frem i mig, og det er vel en bogs fornemste opgave at formidle et stof så det berører læseren. Derfor lander vi på tre stjerner.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter