0 kommentarer

Brobyggerne – Det store Århundrede 1 af Jan Guillou

af d. 26. marts 2014
Info
 
Sideantal

548

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7053-641-7

Originaltitel

Brobyggarna

 

Tre brødre fra en lille fiskerby uden for Bergen får en eventyrlig skæbne, da deres store teknologiske begavelse opdages. Bergens velgørenhedsloge, “Det Gode Formål” beslutter at bekoste drengenes uddannelse til diplomingeniører på Technische Hochschule i Dresden, som i slutningen af 1800-tallet anses for at uddanne verdens bedste ingeniører. Logen forventer til gengæld, at de tre tekniske genier vil komme tilbage og løse problemet med at bygge jernbanen færdig mellem Bergen og Oslo, på den tid Kristiania. “Bergensbanen” skal anlægges hen over Hardangervidderne, højt oppe, i kulde med kolossale snemasser og otte måneders vinter.

Da de tre brødre Lauritz, Oscar og Sverre i 1901 får overrakt diplombeviset, slår skæbnen igen et uventet sving med halen, og tingene går ikke helt efter planen.

Det er en storslået roman. Man er ikke kun godt underholdt, men får også god indsigt i verden ved århundredeskiftet. Geografisk spænder romanen mellem Norge og Tysk Østafrika, med ophold i Tyskland.

Den gamle verdens værdier – fra tyske moralbegreber under krig til det nye fremadstormende århundredes uforfærdede tro på fremtiden – brydes, og af og til er handlingen virkelig spændende med livsfarlige øjeblikke på ski under snestorm eller på løvejagt i Afrika.

Selv om det er en rigtig flot fortælling, er jeg mere grebet med forstanden end med hjertet og sanserne. Derfor ikke hele fem stjerner, men fire med pil op!

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter