0 kommentarer

Blackbird – historien om en barndom af Jennifer Lauck

af d. 27. september 2015
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2002

ISBN

87-604-1419-7

Originaltitel

Blacbird, a childhood lost and found
Oversat af Jan Bredsdorff

Udgave

1. bogklubudgave, 1. oplag.

 

Jennifer vokser op med sin far, der arbejder meget og derfor fra start af ikke er ret meget hjemme, sin bror BJ der ikke virker særligt interesseret i at have noget med hende at gøre og sin mor som er alvorligt syg.

Jennifer må allerede som lille klare sig selv en del, sørge for sin mor når far er væk og hun får ingen hjælp fra BJ. Men hun kender ikke andet og tror egentlig derfor at tingene er ok. På et tidspunkt finder hun dog ud af at hun ikke må fortælle andre ret meget om hvad der foregår derhjemme, så der begynder hun at tænke over livet.

Da BJ afslører, at Jennifer er adopteret knækker hendes verdensbillede helt, for hvor hører hun så egentlig til?

De flytter, så mor kan komme på sygehus og være noget oftere. Og en dag dør hun nærmest uden varsel. Børnene når ikke at sige farvel og far haster videre i livet. Nu flytter de sammen med en dame der i forvejen har 3 børn, de to er tvillinger. BJ falder til på sin egen måde men Jennifer finder aldrig en plads i familien. Og selv om BJ på samme måde som Jennifer ikke bliver betragtet som noget særligt så er der alligevel et bånd imellem bror og søster.

Far dør af hjertestop og det er stedmoder der tager over. Men hun betragter mest BJ og Jennifer som en mulighed for at få penge fra staten og er ellers ikke interesseret i dem. På et tidspunkt smider hun Jennifer ud og efterlader hende hos en organisation og faktisk har Jennifer det bedre der end hun har haft hjemme. Men det bliver også ødelagt, for nu bliver hun hevet hjem igen så de kan flytte endnu engang.

Inden vi forlader BJ og Jennifer ender det dog med at noget familie har ledt efter dem og det lykkes for den del af familien at få dem væk fra stedmoder og hjem. Så bogen ender godt, må vi gå ud fra, for vi efterlader børnene der, hvor de endelig får et rigtig sted at høre til.

Bogen er skrevet fra barnets synspunkt og er utrolig rørende. Den giver et godt billede af at verden kan være dybt uretfærdig overfor børn, men også at hvis man møder de rigtige mennesker så kan man få en tryg barndom.

Er værd at læse og efterlader læseren med noget at tænke over, hvilket jo altid er godt, for så ved man bogen har været interessant!

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter