Nobelprisen
0 kommentarer

Dora Bruder af Patrick Modiano

af d. 27. september 2015
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2015

ISBN

978-87-11-45942-3

Originaltitel

Dora Bruder (fransk)

 

Da Patrick Modiano fik Nobelprisen i litteratur i 2014 var jeg overrasket over akademiets valg, for sandt at sige havde jeg aldrig hørt om manden, endsige læst noget af ham. Det siger måske mere om min mangel på viden om nyere franske forfattere, men nuvel.

For nyligt købte jeg så en af Modianos bøger da jeg var nysgerrig efter at blive klogere på mandens litterære evner.

I bogen ”Dora Bruder” fungerer Patrick Modiano som fortæller i historien om den unge, jødiske pige Dora Bruder, der i 1941 er 15 år gammel og bosiddende i Paris. En tid præget af turbulens og fare for den jødiske befolkning i Europa da 2. verdenskrig raserede.

I 1988 læser Modiano en notits i en fransk avis fra 1941, hvor Dora Bruder efterlyses, hun er forsvundet og hendes forældre søger derfor via notitsen at finde ud af hvad der er sket med deres datter.

Ved (i nutiden) at tale med overlevende veninder samt ved at søge i gammelt arkivmateriale søger Patrick Modiano at genskabe historien om hvad der skete med den unge pige, herunder at berette om hvilket liv Dora Bruder og hendes forældre havde opbygget i Paris indtil datterens forsvinden.

Det er på flere måder spændende læsning, endda også sympatisk at Modiano har valgt at skrive denne bog. Patrick Modiano er fremragende i sin beskrivelse af den stemning, der findes i Paris, jeg kender faktisk ikke andre, der er lige så dygtig til at fremmane den charme, der er i den franske hovedstad.

Desværre går det samtidigt også skævt for Modiano i flere af beskrivelserne af Paris. Lige så præcise og smukke, beskrivelserne kan være, lige så irriterende kan disse beskrivelser også være når man gang på gang tvinges udi at læse lange lister med gadenavne eller lange beskrivelser af en biograf, der lå på en bestemt adresse for 70 år siden. Det kan blive for meget af det gode og aldeles irrelevant for alle andre end indfødte indbyggere i Paris, der har boet der hele livet.

Fortællingen om Dora Bruder er væsentlig og tanken bag bogen er god, Modiano er faktisk en god fortæller, hvis bare han ville holde op med at puste fortællingen op med for mange detaljer og for mange opremsninger.

Tre stjerner til Dora Bruder, for bogen er en rimelig læseoplevelse, der ikke er verdenslitteratur og som heller ikke formåede at få mig helt frem i stolesædet af begejstring.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter