0 kommentarer

Bjørnedansen af Stefan Thunberg og Anders Roslund

af d. 27. oktober 2015
Info
 
Sideantal

525

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7146-276-0

Originaltitel

Björndansen

 

“Bjørnedansen” bygger på nogle virkelige hændelser i begyndelsen af 1990’erne.
En bande kaldet Militærligaen røvede adskellige banker og pengetransporter. Banden var centreret omkring tre brødre, som udførte røverierne med militær præcision. Romanen er bygget op om de tre brødres liv. Man følger dem skiftevis igennem deres barndom og
deres øjeblikkelige liv som kriminelle.
De er virkelig professionelle, hvis man kan sige det om kriminelle. F.eks. har de tømt et militært våbendepot i en skov langt ude på landet. Vel vidende at våbendepotet ikke bliver kontrolleret før 8 måneder senere. Dermed har de et mægtigt våbenlager som de skjuler i en hemmelig kælder under den ældste brors hus. De benytter så våbnene til røverierne, men de enkelte våben bruges kun en gang. Efter brug støber de de brugte våben ind i beton og sænker dem ned på bunden af en elv eller en sø. Det er først efter det tredje røveri, at politiet får mistanke om, at det er de samme gerningsmænd. De er imidlertid lidt uheldige med udbyttet fra de forskellige røverier. Det er simpelthen for småt.
Læseren får samtidig med denne kriminalhistorie et indblik i de tre brødres barndom. Deres far er indvandrer fra det gamle Yugoslavien. Han er dybt alkoholiseret og styrer familien med hård hånd. Med hård hånd mener jeg dybt voldelig. På et tidspunkt slår han næsten drengenes mor ihjel, med børnene som tilskuere.
I væsentlig mindre grad følger vi også politikommisær John Broncks. Han er den eneste, der ser sammenhængen imellem de mange røverier. I perioder korresponderer han endda med den ældste af brødrene, og det er da også ham, der afslører dem til sidst.
Det er en usædvanlig thriller. Den er meget voldelig i perioder. Især når man går tilbage og følger børnenes opvækst, men det er nødvendigt at forstå denne voldelige opvækst for at forstå, hvorfor deres liv former sig, som det gør.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter