0 kommentarer

De gale : graphic novel af Kim Fupz Aakeson

af d. 22. april 2012
Info
 
Sideantal

142

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-1774-5

 
Måske skal man have læst Aakesons roman for at få noget ud af denne tegneserieudgave, der er udgivet for at markere 20 års jubilæet for romanen. Eller kan ske at denne anmelders visuelle smag falder udenfor det grafiske udtryk. Tegnet i løs blyantstreg, med bevidst lav detaljerigdom, og holdt i farver der ‘grumser’, som et lettere forvrænget tv-signal. Figurerne mere antydes, end formidles. En grafisk åben stil, der supplerer en løst fortalt historie, med en meget åben slutning.
Selve idéen er fed: Alle over 25 mister forstanden. De opfører sig som stærkt demente. To unge mænd på en institution i Jylland, undrer sig over lærernes pludseligt opståede hjælpeløse gak-gak tilstand, og rømmer skolen for at gå hjem til Sjælland. Uden for skolen er alt kaos. Fraktioner af unge magtsyge tager loven i egne hænder og rejsen er livsfarlig.

Meget foregår om natten, farverne er mørke og da mange ting i tegningerne kun antydes, er det svært at se hvad enkelte billeder forestiller. En konsekvens af den simplistiske stil, og ganske sikkert helt bevist, men det saboterer læsningen. Generende flashback som aldrig relateres til handlingen ender man med at acceptere, da meningen med dem til sidst svagt anes, men at en hovedperson myrdes af en mystisk fremmed, giver ingen mening. Hvorfor? Og hvem er den fremmede, som den myrdede genkender inden vedkommende dør.

Historien er spændende. Det grafiske udtryk er på trods af sine graverende fejl ret originalt, men helhedsindtrykket er at man sidder med resultatet af et grafisk og fortællemæssigt eksperiment, snarere end en historie der bærer sin eksistensberettigelse i sig selv.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter