0 kommentarer

Betragtninger over fortællekunsten : poetik af Einar Már Guðmundsson

af d. 14. maj 2020
Info
 
Sideantal

108

Udgivet

2016

ISBN

978-87-11-48582-8, 978-87-11-55589-7

Originaltitel

Launsynir orðanna, oversætter: Erik Skyum-Nielsen

 

Med afsæt i en kort fabel om ordet der drog ud på landevejen, hvor det mødte en flodhest, der kunne flyve, tager Einar Már Gudmundsson æventyret under vingerne, og drager sammen med læseren på en rejse med ordene i grænselandet mellem realisme og fantasi. Og stiller spørgsmålet om hvad der kom først, og hvad forskellen er på de to.

Einar Márs billedsprog flyver frit i hans lovprisning af romanens samfundsudviklende kraft. Det er ikke en let bog som sådan, stilistisk er han her nærmest tættere på sine digte end sine romaner, og emnet kræver både eftertanke og indlevelse.

Til slut bevæger Einar Már sig mere ind på sin egen karriere som romanforfatter, og placerer sig selv i forhold til de der kom før ham. Han ridser op hvor hans roman “Universets engle” kom fra, og hvordan han følte sig kaldet til at skrive en historie med afsæt i broderens sindssygdom, liv og død.

 

Hvis man sidder med “Einar Már Guðmundssons samlede værker 1981-2016” er man selvskrevet til at læse Einar Márs betragtninger. Eller hvis man har bare den mindste interesse i nordisk litteratur, for Einar Már fremhæver en masse stærke forfattere, der alle er værd at studere. Laxness og Heinesen f.eks.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter