0 kommentarer

Begravelsen af Karen Fastrup

af d. 22. juni 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

216

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-05872-7

 

Skarre og Gertie rejste i 70-erne fra København til Småland for at udleve hippie-drømmen om at klare sig selv i den barske svenske natur. Med sig har de Paula, der skal skifte skole og tilpasse sig det nye liv.

Skarre er forfatter, og Paula føler på et tidligt tidspunkt, at der er meget der trænger sig på – meget hun må ud med, men faderen nedgør Paulas forsøg på at få sine tanker ned på papir med det resultat, at Paula lægger skriveriet i skuffen, men lagrer hele sin barndom og dens udfordringer i sit sind.

Paula er et eftertænksomt og alvorligt barn, der alt for tidligt bliver voksen. Hun skiller sig ud som dansker og hippie-barn i den nye klasse, og hun finder snart et fællesskab med den omsorgssvigtede Ingmar, der bor alene med sin tilbagestående bror Gøsta og deres fordrukne far i skoven. Moderen er stukket af, og faderen magter ikke forældrerollen. Paulas forældre fornemmer, at der er brug for hjælp, men får at vide, at her blander man sig ikke – man passer sig eget. Så det gør de.

Ingmar og Gøstas skæbner er ubærlige, og man glædes ved, at de dog har én ven: Paula, selvom hun ikke formår at ændre på deres liv.

Fortællingen er barsk og smuk – både som menneskelig fortælling og som naturfortælling.

Sproget er nuanceret, dragende og smukt, og man kan fornemme stilheden i de svenske skove, og se de smukke skovsøer for sig. Man kan også fornemme smerterne og forløsningen hos menneskene.

Vi kommer ind i historien på et tidspunkt, hvor Skarre er død efter en kræftsygdom. Familien er kommet langvejs fra – men frosten går i jorden, og man må lægge Skarre ud i annekset og afvente tøvejret. Begravelsesgæsterne huses hos enken – og historien får sit afsæt i skildringen af de mennesker, der er kommet for at tage afsked.

Alles liv er viklet ind i hinanden og Karen Fastrup formår at skildre de enkelte skæbner i en rolig, dagligdags tone, der dog rummer smerte og forløsning, håb og håbløshed.

En smuk og betagende hverdagsfortælling, der rummer grusomhed og håb – og bestemt et bekendtskab værd.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter