0 kommentarer

Baby Jane af Sofi Oksanen

af d. 14. september 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

188

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2055-4

Originaltitel

Baby Jane (finsk)

 

For nogle dage siden var der en lille konkurrence på Facebook, gæt en forside på en bog. Jeg kendte ikke forsiden men den fascinerede mig, så da jeg havde tjekket svaret tog jeg på biblioteket og lånte bogen, spændt på hvad jeg ville komme til at læse.

Forfatterinden kendte jeg fra den anmelder roste debutroman ” Stalins køer”. Sofi Oksanen regnes for Finlands største unge litterære stemmer og jeg må sige at ”Baby Jane” er en fantastisk roman.
Hovedpersonerne er Piki og hendes nye kæreste – fortælleren. Piki er ren Butch – rå og dog galant og beskyttende over for sin famme. I begyndelsen følger vi parret i nattelivet i Helsinkis homo miljø, men efterhånden som pengene slipper op kommer ridserne i lakken til syne.

Vi følger de to kvinders forhold i perioden 1995 til 2002, bogen er bygget op i fem dele der føre os fra vild forelskelse, over i et forhold der har store vanskeligheder grundet psykiske lidelser hos begge kvinder, manglende penge, der fører dem ud pornohandel og alt i medens de glider længere og længere fra hinanden i alkoholens og depressionens tåger bliver forankringen til omverden holdt fast af Pikis ex kæreste Bossa der som en dukkespiller trækker i torvene. Et opslidende forhold som ingen af dem magter at bryde ud af og som får fatale følger for fortælleren.

Ikke uden grund at titlen referer til den psykologiske thriller fra 1962 med Bette Davis og Joan Crawford “Whatever happend to Baby Jane”

En barsk men yderst velskrevet bog, som fængsler og er svær at lægge fra sig, trods sin noget særprægede scene.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter