0 kommentarer

Baby Jane af Sofi Oksanen

af d. 30. april 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

188

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2055-4

Originaltitel

Baby Jane (finsk)

 

Jeg blev meget rørt over denne bog. Faktisk så meget, at jeg blev fysisk dårlig af det. I princippet burde jeg ikke skrive mere end disse to første linjer, men lad os alligevel få lidt flere ord på denne læseoplevelse.

Da romanens hovedperson møder Piki, er hun (Piki altså) en af de mest markante kvinder i Helsinkis homo-miljø. Hun har tatovering, piercinger, kort hår, går i herretøj, har en hård attitude og lever et fandenivoldsk liv. Samtidig er der noget skrøbeligt ved Pikis sind og en varme i hendes ru stemme. Som mange andre kvinder bliver hovedpersonen betaget af den stærke personlighed og et meget intenst kærlighedsforhold opstår. Vores kvindelige hovedperson er ny i byens miljø, og har en mere sky natur end Piki, men bliver hurtigt en del af nattelivet, hvor alkohol og lidenskab flyder frit.
Beskrivelsen af de to kvinders forhold efterlader én næsten jaloux over, at man ikke er en del af det smukke kærlighedsbånd, de får skabt. Som handlingen skrider frem, og Pikis indre dæmoner lægger sig som en mørk skygge over deres glæder, bliver forholdet dog mindre og mindre ønskværdigt at befinde sig i. Hvad der til at starte med virkede til at være en urørlig lykke, udvikler sig til jalousi, had og mest af alt isolation.

Og hvorfor er en fortælling, der lyder til at nærme sig en kliché, så så voldsomt rørende? Det er den ganske enkelt, fordi den mesterligt beskriver, hvordan indre smerte udmønter sig, når den ikke kan finde udtryk. Det har jeg ikke oplevet, at se beskrevet så vel før, og det gjorde, at jeg blev fuldstændig bjergtaget af romanen og sad med en klump i halsen under læsningen.

Måske rammer den noget særligt i mig, måske kan jeg bare ikke stå for en roman der citerer Marc Almond, The Cure og Joy Division, og måske er jeg slet ikke i stand til at lave noget, der minder om en objektiv anmeldelse af denne roman. Alligevel vil jeg mene, at den er fantastisk. Meget fantastisk. Den kan noget utrolig særligt, og jeg håber andre vil lade sig berige af denne indsigt, Oksanen har i sjælens ødelagte rum.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter