0 kommentarer

Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman Stefánsson

af d. 29. april 2012
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2010

ISBN

978-87-90524-83-8

Originaltitel

Sumarljós og svo kemur nóttin

 

Den succesfulde direktør for trikotagefabrikken i den lille landsby med 400 indbyggere begynder en nat at drømme på latin og det ændrer hans liv fuldstændigt. Han opgiver alt, tager til Reykjavik for at studere latin, køber sig fattig i gamle bøger om astronomi og forfølger sine drømme totalt.
Astronomen, som han siden kaldes, giver sig til at holde foredrag om universets storhed, livet og døden. Landsbybeboerne synes selvfølgelig at han er en original, men er også lidt stolte af hans totale engagement. Hans hus bliver malet sort, dekoreret med enkelte stjernebilleder, udført af Jonas, som er søn af byens politimand, som tog livet af sig da han ikke kunne komme sig over konens død. Jonas er et lille skvat, som ikke har evner for andet end at male; men han overtager alligevel faderens job, hvilket naturligvis ikke går i længden. Så tager Sólrún affære. Hun er skoleinspektør og gift med amtmanden, ildrødt hår og en af de kvinder, mændene kigger længselsfulde efter, når hun tager sine daglige svømmeture. Og så bliver lagerforvalteren Thorgrímur assisterende politimand, Thorgrímur hvis stærke, men følsomme fingre havde gjort mange kvinder bløde i knæene.

Og sådan bliver det ved. For Jon Kalman rummer alle mennesker noget originalt og interessant og han formår i den grad at få det frem. “Sommerlys og så kommer natten” er sammensat af fortællinger om mange af landsbyens beboere. Den ene historie fortsætter i den næste, fordi skæbnerne er flettet grundigt sammen i det lille samfund.

Jeg må tilstå at jeg ikke havde forestillet mig, at der kunne komme noget af interesse for mig fra denne forblæste, kolde, klamme, tågefyldte klippeknold af en lava-ø, fjernt fra alting. Den påtvungne læsning af oldgamle islandske sagaer i skolen var ved at kede mig ihjel. Men Jón Kalman Stefánsson har ændret mit syn lige på en studs. Sjældent har jeg læst noget så smukt, poetisk og livsbekræftende. Sjældent har mennesker forekommet mig så spændende, jeg er blevet beriget af fantastiske metaforer, vidunderlige fabuleringer, skjulte lidenskaber og en allestedsnærværende erotik. Kvinderne er sensuelle og tiltrækkende, ligegyldigt hvordan de ser ud, mændene spændende hvad enten de er træmænd, horebukke eller hanrejer.

Menneskene kommer nærmest til at fremstå som lutter sjældne dyrearter, nogle af dem skrøbelige og truede, andre stærke og ukuelige, men alle spændende at følge.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter