0 kommentarer

Austerlitz af W.G. Sebald

af d. 26. oktober 2016
Info
 
Sideantal

380

Udgivet

2016

ISBN

87-7445-959-7

Originaltitel

Austerlitz - Oversat af Niels Brunse

Udgave

2. udgave

 

Sebald har med denne bog ramt nerven i en spændende historie, der omhandler Jacques Austerlitz.

Denne roman satte tyskeren på forfatterlandkortet, og den er blevet læst vidt og bredt og står som et decideret dokumentarisk forhold omkring vidnesbyrdlitteraturen omkring Holocaust og Anden Verdenskrig.
Desværre skulle dette blive den sidste fra hans tyske hænder, idet han efterfølgende omkom i en trafikulykke – sådan er det desværre undertiden med store forfattere, tænk også på Albert Camus.

Vi har en fortæller, der støder ind i Jacques Austerlitz. Han er bygningshistoriker og befinder sig i Salle de pas perdus, de tabte fodspors sal. Det skal dog sidenhen vise sig, at han har haft en anden identitet. Da han står foran at skulle skrive sit hidtidige navn – Dafydd Elias – på sine eksamenspapirer, bliver han korrigeret af rektoren, og han får her at vide, at han kom til England fra Tjekkoslovakiet, det med børnetransport og i 1939. Han får endog at vide, at hans baggrund faktisk er ganske ukendt for alle, og således kaster han sig ind i sit liv.
Han skal huske, han skal erindre, han skal møde sig selv og sin egen identitet i en tid, hvor hele verden mistede sin uskyld og sig selv over en årrække, og hvor en allestedsnærværende glemsel gled ind over Europa.
Austerlitz indleder sin research i arkitekturen, hvor han har hjemme, hvor han er godt bevandret. Efterfølgende lider han af et nervøst sammenbrud, og derefter tager han til Prag, hvor han møder Vera, en tæt ven af Austerlitz’ forældre, og han får visse informationer her, som han kan tage med sig videre.

Det er en roman, der fordrer tid til læsning og lyst til fordybelse, for den dvæler ved fortællingen og giver sig ganske god tid til at folde sig ud.
Det er en meget inspirerende bog, der med sine fotografier knytter an til dokumentarisme, og som derved vinder i fylde og perspektiv, hvilket er et typisk træk ved Sebald. Der spændende at følge Austerlitz’ færd, slet og ret forsøge at være med til at opklare mystikken.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter