0 kommentarer

At slå æg i stykker af Jim Powell

af d. 17. november 2010
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

400

Udgivet

2010

ISBN

978-87-92639-17-2

Originaltitel

The breaking of eggs

 

‘At slå æg i stykker’ handler om den 61- årige polskfødte Felix, der fra sin base i Paris de sidste mange år har skrevet/opdateret en rejseguide til Østeuropa. Felix er tidligere kommunist, nu venstreorienteret, og har en tendens til at fortrænge det som ikke passer ind i hans optik.

Men de politiske omvæltninger begynder at få hans facade til at krakelere (bogen foregår i 1991). Samtidig føler Felix sig dobbeltsvigtet: første gang af moderen, der sendte ham og broderen Woodrow til Basel for at bo hos hendes søster i efteråret 1939 – han mener ikke det skyldtes tyskernes fortstående invasion, men snarere egoistiske grunde; at hun ville slippe af med børnene så hun lettere kunne udleve sit tilsyneladende udsvævende liv. Og anden gang af Woodrow da denne efterlader Felix i Schweiz for at melde sig til modstandsbevægelsen i Frankrig. Woodrow lovede at vende tilbage. Disse to begivenheder har defineret Felix’ liv på måder han ikke selv er klar over, men da han realiserer hvordan disse “svigt” i virkeligeheden hænger sammen ændrer det hans optik og hele hans liv tages op til revision.

Alle stemmerne i bogen er ældre personer, hvilket til dels undskylder det lidt opstyltede og formelle sprog, men det bliver altså træls i længden at høre på lange monologer. Moderens brev til sine to børn, som fylder lidt over 50 sider og er hendes personlige testamente over sit liv, er et eksempel herpå.

Begyndelsen er helt klart bedst og sjovest, men grundlæggende er ‘At slå æg i stykker’ forfladigende, og engelske Jim Powell’s baggrund i reklamebranchen fornægter sig ikke. Ideen bag bogen – at Felix har nogle stærke overbevisninger om sin egen historie og verdens tilstand som der rokkes ved – og sammenblandingen af det personlige og det storpolitiske, giver kun mening hvis man kan se den store historie i den lille og/eller omvendt, og det er absolut ikke tilfældet her.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter