0 kommentarer

Annas store lille verden af Asger Baunsbak-Jensen

af d. 28. december 2016
Info
 
Sideantal

158

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7151-251-9

Udgave

1. udgave

 

En lavmælt, men smuk erindringsroman.

Den 84-årige Asger Baunsbak-Jensen kan se tilbage på et travlt liv. Han har virket som lærer, præst, debattør, politiker og forfatter.

”Annas store lille verden” er en erindringsfortælling om moderen, som Baunsbak-Jensen har skrevet ud fra egne erindringer, samt hvad han har fået fortalt. Resultatet er en fin og tænksom beskrivelse af livet i et landsogn i 1930’ernes Danmark. En tid hvor pengene ikke var store, men hvor man ikke tænkte på sig selv som fattige. Her blev Baunsbak-Jensen født som enebarn i 1932, og bogen er en tak til hjemmet og særligt moderen, som var en viljestærk og begavet kvinde.

Historien fortælles kronologisk fra forældrene Anna og Peter Folmer møder hinanden, med små forklarende indslag om f.eks. bedsteforældrene, frem til 1939 hvor Baunsbak-Jensen starter i skolen. Det hele fortælles lavmælt og kortfattet, men ikke desto mindre fornemmer man som læser godt følelserne under ordene.

Vi hører om det unge pars første år som nygifte, hvor sygdom rammer dem hårdt; om hvordan de overtager Peter Folmers forældres gård; om hvordan Annas viljestyrke holder dem oppe, når Peter Folmer rammes af sortsind; om livet i sognet hvor man hjælper hinanden på tværs af politiske skel og hvor ønsket om et alderdomshjem i stedet for fattiggården er et stående samtale-emne.

Den økonomiske krise fylder i hverdagen med stadigt faldende priser på smør og flæsk, og uheldet rammer Annas forældre, da et lyn slår ned i gården. Men livet fortsætter, og Baunsbak-Jensen får dagene til at stå klart og levende for læseren.

Der males ikke med store dramatiske penselstrøg i ”Annas store lille verden”, hvor ord ofte erstattes af gerninger. Alligevel blev jeg grebet af fortællingen, som både er et tidsbillede, men også et smukt portræt af en viljestærk kvinde, der griber livet og får det bedste ud af det.

Asger Baunsbak-Jensen har tidligere skrevet om sit og familiens liv bl.a. i ”Fragmenter af en barndom”, ”Vokseværk” og ”Farmor”.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter