0 kommentarer

Amulet 1. bind. Stenens vogter af Kazu Kibuishi

af d. 20. december 2018
Info
 
Sideantal

185

Udgivet

2009

ISBN

978-87-11-43294-5

Originaltitel

Amulet. The stonekeeper, oversættelse: Jan Madsen ; tekstredigering: Christian Sand

 

Efter at Emily og Navin har mistet deres far i en bilulykke, flytter de med deres mor ind i et stort hus langt ude på landet. Nu kæmper børnene med voldsomme traumer, der manifesterer sig i frygten for at også at miste deres mor, og manifestationen bliver så virkelig, at de to søskende glider ind i et fantasiunivers, hvor deres mor bliver bortført at et kældermonster. Børnene følger efter kældermonstret for at redde deres mor, men de bliver bare suget længere og længere ind i fantasien.

Det er tunge emner der behandles i denne fantasy tegneserie, – eller manga, for den er japansk, selvom stilen ikke ser helt traditionel japansk ud. Et tydeligt tegn på Kabuishis japansk-amerikanske baggrund. Amulet er en manga der drager inspiration fra de bedste science fiction film, og så er den tydeligt inspireret af mesteren Hayao Miyazaki, hvor Kibuishi især er inspireret af ‘Nausicaä fra vindenes dal’. Andre inspirationskilder har han fundet i sit ‘ny’ hjemland; kældermonstret ligner æglæggeren fra Alien-filmene, mens der en fed skydescene som afgjort er inspireret af Arnold Schwarzeneggers entré i Terminator 2.

Kibuishis billedsprog er meget levende, der er næsten tale om animation, for billederne glider over i hinanden som en anden tegnefilm. Og flere steder træder figurerne næsten ud i rummet, som en anden 3D film. Men det er ikke til at se at der er brugt effekter her, selvom der helt klart må have været en gang photoshop ind over. Det animere islæt samt den sære stemning falder man meget hurtigt ind i, og de 185 sider sluges nemt i et hug.

Det er en fremragende manga der, uden at tale med store moralske bogstaver, viser hvordan en voldsom verden ser ud i børnehøjde. Men historien er ikke for de mindste.

‘Stenens vogter’  er første bind i en serie på 9, hvor sidste bind netop er udkommet på engelsk.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter