0 kommentarer

Amerikaneren af Christian Mørk

af d. 23. december 2019
Info
 
Sideantal

309

Udgivet

2019

ISBN

9788770362337

Udgave

1 udgave 1 oplag

 

Det hele starter med en fordrukken Max Mørk, der er bedre til at rage rundt i Hollænderdybet, end at tage sig af konen og sønnen Erik. På et tidspunkt bliver det for meget for Emma så hun køber en enkelt billet til New York og sørger for emigrantpapier. Det lykkes hende under påskud af, at Max skal i forvejen og gøre klar så hun og drengen kan komme efter, at få ham ombord på damperen til Amerika i 1935.

Det bliver starten på et nyt liv for Max, allerede på båden bliver han klar over at den nye verden nok ikke er så tilgængelig endda. Der er økonomisk depression, som gør det svært afslå igennem som invandre. Kun de stærkeste kommer frem. Max er heldig, da han forsvarer en ung dreng der er ved at blive slået ned, skaffer det ham arbejde hos drengens far. Samtidig går det op for Max at hans kone ikke har planer om at komme over til ham, men at der nærmest har været tale om en deportation af ham. Verdensudstilling i 1939 nærmer sig og der er brug for arbejdskraft, atter er Max heldig og i lang tid tegner alt godt.

Christian Mørk der selv bor i Brooklyn i New York, har taget afsæt i de fortællinger han har hørt om sin farfar. En mand som han aldrig har kendt. Der er således tale om en fiktiv beretning om en mand og et land, der begge befinder sig i en brydning tid, og på mange måder er det muligt at drage paralleller med nogle af de ting der sker i dag. Det er en velskrevet roman, som viser mange facetter af et menneske. Noget anderledes end tidligere bøger af Christian Mørk, hvis man da lige ser bort fra I gode hænder, der udkom i 2018 og også bygger på familier oplevelse.

Christian Mørk (1966) erBachelor i historie og sociologi fra Marlboro College i Vermont 1991. Master i journalistik fra Colombia University i New York 1992, og debuterede i 2006 med De ti herskere.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter