0 kommentarer

Sortehusene af Vibeke Marx

af d. 22. december 2019
Info
 
Sideantal

261

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7053-637-0

Originaltitel

Sortehusene

Udgave

1. oplag

 

Vibeke Marx er formidabel i sine personbeskrivelser, og man kommer helt ind under huden på menneskene i ”Sortehusene”.

Bogens hovedpersoner er Agnes og hendes datter Kirsten. Bogen er bygget op, så vi skiftevis får et kapitel om Agnes og et om Kirsten, og vi følger episoder fra deres fælles liv oplevet fra henholdsvis moderens og datterens synsvinkel, og det er meget interessant. Som barn har man ikke en fornemmelse af, hvorfor ens forældre tager det valg, de gør, og som voksen beskytter man så godt man kan sine børn fra de hårde ting i livet.

Agnes er kommet på plejehjem og tankerne flyver tilbage på det liv, der blev hendes. Et hårdt og trælsomt liv, der startede på en stor løgn. Hendes bedste legekammerat Enok døde, da hun var 6 år gammel og Agnes fandt ud af, at han ikke var hendes fætter, men hendes bror og hendes elskede far viste sig at være hendes stedfar.

Agnes er dygtig i skolen og læreren mener, hun kan drive det vidt. Men tiden er ikke til studier, og Agnes kommer ud at tjene som ganske ung. Hun gifter sig med en ældre mand og får 3 børn, den ene datteren Kirsten.Agnes’s liv bliver defineret af et hårdt og trælsomt liv med fysisk arbejde og en syg mand.

Kirstens besøg på plejehjemmet er pligtbesøg. Hun er vred på sin mor, fordi moderen aldrig har rost hende. Det var brødrene, der fik al opmærksomheden. Vred over, at resten af familien tager hende for givet. Vred på sin mand, der ikke træder i karakter, vred på sin datter, der har skippet sin uddannelse, vred på sin søn, der hænger i hendes skørter og vred over, at hun er blevet tvunget på efterløn.

Stille og roligt vikles to kvindeliv op, og læseren fornemmer hos dem begge store ambitioner og en længsel efter at lykkes i livet. Sent går det op for dem begge, at for at gøre andre glade skal man selv være glad og at det man lægger på opofrelsens alter ikke altid påskønnes af dem, man ofrer sig for. Men alt i livet er et valg og Kirsten tvinges til det sværeste i livet: at se sig selv i øjnene.

En rigtig god bog, der maner til eftertanke og som efterlader en med en sorg over,at de to kvinder ikke når hinanden. En bog at blive klog på livet af. Vibeke Marx fortæller på dette you-tube link selv om bogen https://www.youtube.com/watch?v=1rzYyn1z1a0.

Smuk og grafisk enkel forside med billede af en cykelsadel, der på den lyse side illustrerer Agnes’s glade cykeldage med familien og på den vemodige side, hvordan Kirstens liv tog en drejning, den dag hendes cykel punkterede på vej til plejehjemmet.

Titlen henviser til ca. 30 små hjemmebyggede huset på sydkysten af Stige Ø, der i folkemunde kaldes Sorthusene. https://www.stigeoe.dk/historie/sorthusene

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter