0 kommentarer

Amdi bliver til af Rune Skyum-Nielsen (i samarbejde med Thure Lindhardt)

af d. 20. november 2022
Info
 
Sideantal

415

Udgivet

2022

ISBN

978-87-400-7453-6

Originaltitel

Amdi bliver til

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Siger man navnet Mogens Amdi Petersen kan man være næsten sikker på, at alle har en mening om ham.

Mogens Amdi Petersen er nok mest kendt som stifter og leder af skolesamarbejdet Tvind og initiativer som Den Rejsende Højskole og Det Nødvendige Seminarium. Disse var måske især populære op gennem 70´erne, hvor mange unge mennesker tog med ud at rejse.

I nutiden er Amdi nok bedst kendt for, at han i 2002 blev anholdt i lufthavnen i Los Angeles, mistænkt for underslæb og skattesvig for 52 millioner kroner. Amdi er forsvundet ud af landet og er gået under jorden og er på den måde lidt af et levende mysterium.

Amdi er en mand, der er gået fra næsten at være en kultfigur eller frelsende engel i 70´erne til at have en skurkerolle, men er han enten en skurk eller en frelsende engel? Eller findes svaret et sted midtimellem?

Hvordan er Amdi blevet som han er?

Det forsøger bogen ”Amdi bliver til” at finde svar på. Eller rettere: bogen tegner et portræt af Amdi og søger at forklare hvorfor og hvordan han er blevet den han er, fanget mellem skurkerollen og helterollen som han er.

Bogen har fokus på de første 31 år af Amdis liv, det er mere præcist perioden mellem 1939 og 1970. Fra tiden som underkuet dydsmønster i en familie, hvor faderen var meget dominerende til de tidlige ungdomsår, hvor han ender som noget nær folkeforfører, der ønsker at erobre og opleve verden sammen med andre unge.

Man fristes til at bryde ud i omkvædet fra ”Sangen om Larsen” – ”det sku være så godt og så det faktisk skidt” når man tænker på, at Amdi i dag er gået under jorden og næppe kan vende tilbage til Danmark uden store personlige omkostninger. Omvendt har Amdi hersket over Tvindimperiet i mere end 50 år og det kom frem, at han i mange år havde levet et luksusliv i USA, så han har i store dele af voksenlivet nok levet på livets solside, selvom han voksede op i et barndomshjem der krakelerede og hans far var noget af en tyran i barndomshjemmet.

Når jeg skal beskrive denne bog kommer der lutter ros og positive tilkendegivelser: uhyre velskrevet, særdeles velresearchet, gennemarbejdet og virkelig spændende. Det er længe siden jeg har læst så forrygende og god biografi som denne, det skal da måske lige være tilbage fra omkring 2016 da jeg læste biografien om forfatteren Jakob Ejersbo, en bog der i øvrigt også er skrevet af Rune Skyum-Nielsen.

Jeg ved ikke om Amdi er en ren skurk eller en helt. Men efter at have læst denne bog må man nok forsigtigt konkludere, at han er et sammensat menneske.

Denne biografi er et lille mesterværk og en bog, som jeg ikke kan rose eller anbefale nok.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter