0 kommentarer

Alting i et andet lys af Niels Knudsen

af d. 12. maj 2016
Info
 
Sideantal

145

Udgivet

2016

ISBN

978-87-998452-0-0

 

I 2014 debuterede Niels Knudsen med romanen ”Blink, så var jeg væk igen”, om den 42-årige Michael som så småt er ved at gå i panik over at være single og barnløs, men så møder han den noget yngre Asta, og muligheden opstår. Men Michaels fortid viser sig at indhente ham, og pludselig er det ikke bare så let. Selvom jeg sikkert ikke lige tilhørte målgruppen for romanen, var jeg dog godt underholdt og så derfor frem til at læse mere af Niels Knudsen.

Nu udgiver han så novellesamlingen ”Alting i et andet lys”, der består af 11 noveller af varierende længde som ”udfordrer læserens virkelighedsopfattelse og ser begivenhederne i en anden vinkel end forventet”, og her er bestemt også positive takter.

Blandt mine favoritter er ”Dengang med undulaten”, som fortælles af en jeg-fortæller, der ser tilbage på den sommer, han var 10 år og skulle passe sin vens undulat. Novellen er både smuk og trist, idet vi samtidig med undulat-fortællingen også får indblik i en opvækst, der ikke var helt problemløs.

En anden favorit er ”Afvigeren”, om kvinden der som voksen pludselig udvikler en modvilje mod at spise kød, hvilket virkelig gør hendes mand arrig. Novellen er god på flere plan, idet den både giver stof til eftertanke i forhold til det etiske i at dræbe for at spise, men den har også en – for mig – totalt overraskende slutning, som gør, at den bliver siddende længe efter endt læsning.

Også ”Adskillelsen” og ”Udflugter fra nutiden” hører til favoritterne. Førstnævnte handler om kæresteparret der kan holde 1 års dag og tager i sommerhus for at finde ud af, om det stadigvæk skal være dem. Efter et skænderi opstår en yderst mærkelig situation, hvor fortællerens spejlbillede pludselig er væk – og kæresten befinder sig i den verden, hvor spejlbilledet er! Mens ”Udflugter fra nutiden” handler om digteren, hvis kæreste har forladt ham og derved er hans inspiration også forsvundet. Det kræver handling.

Andre af novellerne er mindre interessante. ”Perler for svin”, om en forfatter som arbejder med et ufatteligt projekt, sagde mig ikke noget, og ”Selvsving” forstod jeg ikke, men det kan være mig, den er gal med.

Generelt fangede ”Alting i et andet lys” dog hurtigt, og er trods sine lidt surrealistiske og skæve universer en både letlæst og læseværdig oplevelse, hvor visse af novellerne bliver siddende længe efter.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter