0 kommentarer

Alt hvad jeg er af Anna Funder

af d. 24. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

396

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-10962-7

Originaltitel

All that I am

 

At fantasien ofte er en blodfattig erstatning for virkeligheden, viser Anna Funders “Alt hvad jeg er” med al ønskelig tydelighed. Selv om bogen er skrevet i romanform, bygger den på virkelige personer og hændelser i årene omkring Hitlers magtovertagelse. Og der er sandelig saft og kraft i råmaterialet.

Nazisterne griber magten ved et kup i 1933. De sætter Rigsdagen i brand og lykkes med at tørre skylden af på nogle fuldkommen sagesløse kommunister. Herefter kan Hitler regere ved hjælp af provisoriske love, og nu starter et terrorregime så ufatteligt, at både tyskerne og omverdenen i flere år vægrer sig ved tro, at det kan være sandt. De første ofre bliver naturligvis venstreorienterede og jøder, der fængsles, torteres og myrdes i hobetal.

Bogens fire hovedpersoner er til overflod både venstreorienterede og jøder. Kusinerne Dora og Ruth er kærester med henholdsvis den verdensberømte forfatter Ernst Toller og stjernejournalisten Hans Wesemann. Alle fire må flygte over hals og hoved til London, hvor de lægger al deres energi i at bekæmpe naziregimet og hjælpe deres mindre privilegerede venner.

Men de er oppe mod voldsomme kræfter. Der er endnu fire-fem år, til Anden Verdenskrig bryder ud, og såvel englænderne som amerikanerne har svært ved at tro på de venstresnoede jøder og deres utrolige historier. Samtidig vil man strække sig langt for at holde sig gode venner med Tysklands stærke mand. Kan det for eksempel være rigtigt, at Gestapo udsender regulære mordpatruljer til de europæiske hovedstæder for at likvidere regimets modstandere? En efter en myrdes prominente jøder, og nettet strammes om de fire i London.

Anna Funders genistreg er, at hun på én gang formår at skabe en regulær spændingshistorie på basis af historiske begivenheder og samtidig får tegnet dybdeborende psykologiske portrætter af alle fire hovedpersoner. Dora er den hyperenergiske, kæderygende aktivist, der efterhånden får afsløret nogle artige sandheder om det tyske rædselsregime og landets hemmelige oprustning – og som derfor bringer sig i sigtekornet for Gestappos mordere. Hendes yngre kusine Ruth vil egentlig hellere fotografere, men trækkes dybere og dybere ned i modstandskampen. Toller udnytter sin berømmelse til at åbne verdens øjne for Hitlers ugerninger, men hans skrøbelige psyke og seksuelle promiskuitet isolerer ham mere og mere. Stjerneskribenten Hans, der i London er forvandlet til en nytteløs Mr Nobody, går helt ned med flaget og ender med at træffe en skæbnesvanger beslutning.

“Alt hvad jeg er” er på alle måder en kraftpræstation. Medrivende, flot komponeret og skrevet i en smuk prosa, der antyder en stor forfatterkarriere under opsejling. Nyd for eksempel dette elegante og muntre sprogbillede: “Hun sejler ud af lokalet med samme bredrøvede elegance som en slæbebåd.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter