0 kommentarer

Alt dødt af John Connolly

af d. 30. marts 2014
Info
 
Sideantal

492

Udgivet

2010

ISBN

978-87-11-43974-6

Originaltitel

Every dead thing

Udgave

1.udgave

 

Charlie Parker er betjent der finder sin kone og datter parteret i eget hjem. Chokket slår hans verden itu, han dropper sit job og for at få et legitimt dække under hvilket han kan efterforske mordene, starter han som snushane.

Først bliver han hyret til at opsnuse fede Ollie Weeks. Hvad Weeks har gjort opklares ikke, for han nedskydes for øjnene af Parker, der eftersætter morderen, og bogen starter med en heftig jagt gennem en bydel i New York. Parker får fat i morderen, som til gengæld nedskydes af en forbikørende.

Sagen om fede Ollie Watts fører Parker til byens mafia. En mafia hvor medlemmer af broderskabet er indblandet i tilsløringen af et barnemord. Eller rettere en kaskade af barnemord. Parker graver dybere og får færten af barnemorderne, men samtidig forfølges han af mafiaen. Midt i bogen brænder hele lortet sammen: Parker overraskes af børnemorderne men reddes af mafiahåndlangere, i en voldsom skududveksling. Der er knald på fra starten af, men troværdigheden udebliver i takt med at drabstallene øges.

Det er en fejl at tro at med mafiaen decimeret og børnemorderne ude af ligningen, vil Parker få ro til at finde sin families morder. Connolly fører Parker til New Orleans, hvor to lokale mafiafamilier står klar til at tage imod. Det leder til en ny skudveksling, denne gang mellem de to forenede mafiaklaner og politiet. Selv ikke Sven Hazels krigsfantasier kan måle sig med Connolly når målestokken er antal drab. Desværre er relationen mellem handlingen og New Orleans mafiaen i bedste fald tynd. Men mafiosoerne giver Connolly en undskyldning for at føre endnu mere tjubang til en fortælling, der ville være bedre tjent med mindre.

Morderen afsløres til slut, men man skal have sin krimilæserjomfruhinde intakt for ikke at regne den ud før bogens midte. Spændingen går fuldstændig fløjten. Den sidste halvdel er der ingen motivation for at læse. De mange perverterede mord udpensles i detaljer, og både i plot og personskildring ligner ”Alt dødt” meget franske Jean-Christophe Grangé, der året inden udgav milepælen ‘De blodrøde floder’. Connolly har enten følt sig en smule for frankofil, eller fulgt en trend der på nuværende er ualmindelig tyndslidt.

Irske John Connolly må ikke forveksles med amerikanske Michael Connolly. Amerikaneren skriver politiromaner med vægt på selve politigerningen, mens ireren byder på en thriller der minder meget om en amerikansk B-film actionthriller.

En sjov detalje er valget af navnet ”fede Ollie Watts”. Hos McBain er der en ”fede Ollie Weeks”. Tilfælde? Nej. Hyldest? Jep. Og McBain er bedre.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter