0 kommentarer

Alle familier er psykotiske af Douglas Coupland

af d. 7. januar 2008
Info
 
Sideantal

278

Udgivet

2001

ISBN

87-21-01790-5

Originaltitel

All families are psychotic

Udgave

1.udgave

 

”Alle familier er psykotiske” er en familiefortælling i den Couplandske ånd. Hos Coupland er der to definitioner på ’et almindeligt menneske’. Enten dækker ordet de følelseskolde, der lige så godt kunne være lavet af plastic eller også dækker ’almindelig’ de fleste, fordi alle har deres 1) sære tilbøjeligheder, 2) deres sygdomme – for ja – også i denne Couplandroman er folk syge og 3) familieproblemer.

Romanen er en sær blanding af realisme, konspirationsterapier og en glamourisering af kriminalitet, som leder tankerne hen på bøger af Elmore Leonard. Sarah Drummond er astronaut og thalidomidbarn. Hun mangler den ene hånd som en konsekvens af de thalidomid-piller hendes mor tog, mens hun ventede Sarah. I familien Drummond, har Sarah et synligt handicap, men det meste af hendes familie kan slå hende i forkrøblethed. Man skal bare lige puste til dem, så vælter det ud med neuroser og sygdomme. The Drummonds er sivet til Orlando i Florida for at overvære opsendelsen. Det kommer dog hurtigt til at handle om alt muligt andet end Sarahs astronautdebut, da familiemedlemmerne mødes. Familiens ældste søn, Wade, bruger sin første nat i Florida i detentionen. Den yngste, Bryan, dukker op med en spritny, gravid kæreste med det umulige navn Shw. Navnet har hun selv valgt og det passer fint med hendes personlighed at vælge et navn, der kun volder andre problemer. Faderen, Ted, har altid været en modbydelig tyran overfor sin ældste søn, som han har brugt som boksebold og derudover bedrog han konstant sin – nu ex – kone Janet. Janet har hele sit liv bare prøvet at opføre sig ordentligt, og det har hun ikke en fløjtende fis ud af.

Mødet fører til både uundgåelige og uventede sammenstød og ender i en familieroadmovie på jagt efter et brev, som en hovedrig samler vil betale mange, mange penge for. Hvis altså han ikke føler sig snydt og beslutter bare at vælte familien Drummond og tage det selv.

En god bog især fordi den i al sin naivitet tror på, at der altid er muligheder – altid håb.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter