0 kommentarer

Alle de brugte dage af Anders Johansen

af d. 27. juli 2014
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

318

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7146-107-7

 

Henry Henriksens parforhold er røget sig en tur. Det samme er karrieren som underviser i litteratur på Aarhus Universitet. Han har skrevet en bog om litteratur, og beskyldes for at have kopieret andres værker. Henry Henriksen er godt og vel midaldrende, og hans liv er mere eller mindre løbet ud i vasken.

Midt i 70’erne mødte han sit livs kærlighed på en græsk ø. I et anfald af selvmedlidenhed, eller måske for at finde de lyspunkter livet trods alt bød på, rejser han tilbage til det græske ø-paradis. I et flimmer af nutidsbilleder og tilbageblik på barndom, ungdom og voksenliv, rulles staklens historie ud for læserens øjne. Og det er ikke kønt.

Anders Johansen, der normalt skriver børne- og ungdomsbøger, og har modtaget flere priser for sit arbejde, har med “Alle de brugte dage” begået en roman for et voksent publikum – den første siden 1991. Den er ikke fremragende, og ikke dårlig. Den ligger et sted mellem udmærket og dårlig.

Vi finder hurtigt ud af, at Henry Henriksens sexliv, og senere mangel på samme, er altafgørende, både for Henriksen og for Anders Johansens beretning. Og læseren får det hele. Hele historien om den elendige barndom, den løsslupne ungdom i 70’ernes studiemiljø i Aarhus (der dengang stadig hed Århus), til livet som voksen, midaldrende og halvgammel. Hele vejen igennem er det hans sexliv der er omdrejningspunktet – og det fungerer bare overhovedet ikke. 318 sider i selskab med en gammel mands sexminder og ditto drømme, bliver ret hurtigt plat og uinteressant – og ikke mindst pinligt, fordi det bare bliver ved. Bogen er ikke pornografisk, men bringer minder om dengang mine børn var små, og lærte forskellige “sprogblomster” at kende. Der var noget frækt og forbudt, og måske også lidt farligt, ved at sige de nye ord. På samme måde er det med “Alle de brugte dage”. Det er som om forfatteren endelig er sluppet fri af børnebogens svøbe, og nu kan sige alle de ting han ellers ikke må. Og det kan man simpelthen ikke bygge en roman på.

Det er sådan set ikke fordi Anders Johansen ikke kan skrive, for det går egentlig udmærket. Men selv den bedste forfatter ville komme på overarbejde, hvis han/hun skulle gøre Henry Henriksens historie troværdig.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter