0 kommentarer

I glimt af Juha Itkonen

af d. 28. juli 2014
Info
 
Sideantal

413

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-38773-3

Originaltitel

Hetken hohtava valo

 

Hvordan lyder det, at læse en roman på 400 sider, der dybest set handler om en brugtvognsforhandler fra Finland? Hvis du sidder og tænker “kedeligt”, så har du sådan set ret.

Den semi-unge brugtvognsforhandler Esko Vuori bor i Tampere, Finland med sin gravide kone og deres lille barn. De lever et traditionelt, men også relativt kedeligt liv. Udover elektronik interesserer Esko sig også for fremtiden, og derfor er han overlykkelig da han får en billet til Tokyo, hvor han skal overvære de olympiske lege i 1964. Og nej, konen skal til sin store fortrydelse ikke med til Asien, det er kun Esko, der har fået en billet.

Handlingen udspiller sig dog ikke kun i 1964, men gennem en længere årrække, helt frem til omkring 2011, hvor læseren følger Esko og hans familie. Det er en fortælling, der handler om hverdagens trummerum, men også hvordan mennesket automatisk udvikler sig samtidig med, at man samler erfaringer fra livets skole.

Der er flere årsager til, at denne roman ikke fængede mig. For det første kom personerne ikke rigtig ind under huden på mig, sproget virkede fladt og kedeligt og handlingen var noget langtrukkent, forfatteren kunne med fordel have skåret 150 sider væk og dermed have gjort bogen mere læsevenlig.

På sin vis kan man dog sige, at det er interessant at følge et menneskes liv, følge de overvejelser der gøres og de erfaringer man altid gør sig hen ad vejen, og derfor giver jeg 2 stjerner for ideen bag bogen, men ikke mere da personerne ikke virkede overbevisende på mig og handlingen var for langtrukken.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter