0 kommentarer

Alkymisten af Paulo Coelho

af d. 31. december 2003
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

191

Udgivet

2003

ISBN

87-7604-001-1

Originaltitel

The Alchemist

Udgave

3.udgave

 

Købt af over 25 millioner mennesker i 156 lande, står der på coveret af min version af Coelhos eventyr om den unge hyrde, Santiago. En ægte salgssucces forstår man. Men er “Alkymisten” så også en god bog? Ja, det er den faktisk.

Den unge Santiago der gik på præsteseminarium til han var 16, blev hyrde fordi han tørstede efter verden. En nat under et morbærtræ der rager op gennem taget på en forladt kirke, drømmer han den samme drøm som ugen før. At han ved pyramiderne i Egypten vil finde en stor skat. Og så begiver han sig af sted. Han støder på en række hjælpere, blandt andet Melkizedec, kongen af Salem. Han forærer Santiago to rådgivende sten: Urim og Tummim, ‘ja’ og ‘nej’ og en brugsvejledning:

“Når du ikke kan se tegnene, kan du bruge stenene. Stil dem altid klare spørgsmål.”

“Alkymisten” fortælles i et univers af mystik, tegn og skæbne. Der tales opbyggeligt, filosofisk og smukt om livsbaner og kærlighed. Vi lærer glashandleren i Tanger at kende, og den engelske alkymist. Vi krydser Sahara i en kamel-karavane, angribes af røvere, og vi påkalder og betvinger vindens, solens og ørkenens kræfter.

Historien fortælles i et godt tempo; den skrider konstant fremad, selv når helten dvæler ved en beskæftigelse i længere tid. Men det hele går lige så langsomt op i en lidt for perfekt, smuk og symbolsk ophøjet enhed.

Opbyggelighed og store tanker skal serveres med brød til. Det glemmer Coelho desværre i sin ellers medrivende og kloge fortælling.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter