0 kommentarer

Alex af Pierre Lemaitre

af d. 28. december 2014
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-37749-9

Originaltitel

Alex (fransk)

 

Der blæser andre vinde fra den franske krimifront. Ingen fransk forfatter går hverken amerikanske eller skandinaviske forfattere i bedene. Mest kendt herhjemme er nok Grange, der skriver bestialsk brutale og fortænkte krimier, men der findes mere ukendte perler, som f.eks.Caryl Ferey der holder plottet mere jordnært. Men ingen kan slagte et traditionelt plot så eminent som Lemaitre gør det her.

Det ser sgu ellers ret traditionelt og genkendeligt ud. Hverken personer eller præmis byder på nyt. En ung smuk kvinde kidnappes og spærres inde i et frithængende bur i en lagerhal, hvor hun nu kan vente på en langsom og meget pinefuld død. Buret er dimensioneret, så hun hverken kan stå, sidde eller ligge udstrakt. Gerningsmanden ønske er simpelt, han vil se hende dø. Et vidne har set selve kidnapningen og alarmeret politiet, men da de ikke kender offerets identitet, har de ikke noget spor.

Plottet viser sig at være af en anden verden. Det ligger lige for at historien skal afvikles langsomt, med en tiltagende panik som tiden går og pigen udmattes, men Lemaitre gør ikke som man kunne vente. Gerningsmandens identitet og motiv afsløres ret hurtigt, og forfatteren afliver ham før historien er kommet rigtigt i gang. Herfra er der kun politiets desperate eftersøgning af pigen.

Og det kunne være det, en tam og fantasiforladt omgang. Men kidnapperens fortid byder på uforudsete overraskelser, og pludselig vendes situationen på hovedet. Pigen er ikke det eneste offer, og der kommer flere til. Mord der kun hører hjemme i en ægte fransk krimi, udført med koncentreret batterisyre på fuldstændigt tilfældige ofre.

Jo mere på sporet efterforskerne kommer, jo mere overraskes man over den næste drejning, for bogens sidste tredjedel skifter igen fuldstændig perspektiv. Uden at gå ned på hverken troværdighed eller underholdningsværdi.

Betjentene er i den grad karikerede tegneseriefigurer. En dværg af en kriminalbetjent, Camille Verhoeven, der kæmper med eftervirkningerne af en uopklaret kidnapning.

Hans to makkere er udlånt af Marvel og DC Comics. Den overnærige, anoreksi tynde storryger Armand, der angiveligt aldrig selv har betalt en pakke smøger, og Louis, der er Armands modstykke. Forfinet overklasse, en konventionernes mand, høflig, fornemt klædt og smækfyldt med penge. De er sgu useriøse som betjente.

Alex er fed, gennemført med øje for muligheder der ligger lige til højrebenet, som ingen andre forfattere har turdet gribe. Resultatet er en yderst underholdende krimi, på grænsen til det fortænkte, men det gør intet – den er jo fransk.

De flade personer bliver ikke hos én, til gengæld er pigen Alex et elskeligt offer af dimensioner. Bogen er klart hendes historie. De geniale drejninger holder dog kun én gang, tryllekunstneren Lemaitre er nød til at finde andre tricks frem til sit næste værk.

Alex er en bog med klassiske mangler, men den bør absolut læses, alene for sit nyskabende og eminente plot.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter