0 kommentarer

Al kødets gang af Ambrose Parry

af d. 12. januar 2019
Info
 
Sideantal

396

Udgivet

2018

ISBN

978-87-7007-068-3

Originaltitel

The way of all flesh - oversat af Lilian Kingo

Udgave

1.

 

En fantastisk velskrevet historisk og lægevidenskabelig krimi, der ikke skuffer!

Historien tager udgangspunkt i 1840’ernes Edinburg, og der introduceres til de barske og rå vilkår, som folket lever under. Hovedpersonen Will Raven er medicinstuderende og flytter ind hos sin mentor, den erfarne og anerkendte professor i fødselshjælp James Young Simpson. Her mødes flere kollegaer, og der foretages medicinske eksperimenter – særligt inden for anæstesi. Den ambitiøse og kvikke Sarah Fisher er tjenestepige hos Simpson, og mødet mellem hende og Raven starter ikke synderligt positivt. Dog begynder der at dukke lig op af unge kvinder, der dør under mystiske omstændigheder, og det får Fisher og Raven til at undersøge sagen nærmere sammen.

Persongalleriet er flot beskrevet, og særdeles miljøet er malerisk, og man danner sig nemt et billede af omgivelserne, hvad enten det er hos rigmanden eller de uhumske omgivelser i det fattige kvarter. Det er forfriskende og realistisk og skaber en god ramme for en spændingsfyldt læsning. Hvert kapitel starter med et fremhævet første bogstav sat i en firkantet tegning, ligesom man ser det i eventyr og ældre bøger. Det er med til at sætte en stemning og øger den historiske tidsfornemmelse.

Bogen er skrevet af ægteparret krimiforfatter Chris Brookmyre og anastesi forsker Marisa Heatzman under pseudonymet Ambrose Parry, og de har formået at præsentere en fiktion spicet up med elementer fra den virkelige verden – “De medicinske og videnskabelige opdagelser i romanen er baseret på virkelige begivenheder og personer”. Raven og Fisher er fiktive personer, men James Simpson levede i starten af 1800-tallet og var den første, der anvendte kloroform som bedøvelsesmiddel. Bogen er godt spækket med viden og fakta, og hele plottet fungerer som et større mysterium, og hiver læseren med i en fortryllet læse-oplevelse. Der er planlagt flere bøger i samme serie, og jeg er ikke i tvivl om, at de næste par bøger bliver fyldt med farverige spændende mysterier.

Fængslende historisk roman med masser af krimitwist og viden om lægevidenskab.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter