0 kommentarer

Accabadora af Michela Murgia

af d. 25. juli 2015
Info
 
Sideantal

164

Udgivet

2015

ISBN

9788806197803

Originaltitel

Accabadora

 

Bonaria Urrai er syerske i en lille landsby på Sardinien. Derudover er hun også accabadora, en dødsengel, der yder aktiv dødshjælp til folk hvis liv alligevel er så godt som slut og kun bringer dem lidelse. Bonaria fik aldrig selv børn. Derfor vælger hun at tage den 6-årige Maria til sig som sit sjælebarn. Maria, der før levede et liv i evig vished om at hun var et uønsket barn, accepterer hurtigt at flytte fra sin biologiske mor og sine tre ældste søstre og ind til den mere veletablerede Bonaria. Forholdet til den biologiske mor bibeholdes, og Maria tilkaldes hver gang den biologiske familie har brug for hjælp.

Den unge Maria undrer sig dog over sin nye mors natlige vandringer, men får intet svar på hvor Bonaria, i sin stilling af accabadora, forsvinder hen. Vi følger ikke blot Maria, men også familien Bastíu og deres to sønner, og den uretfærdighed der hænder dem da naboen flytter skellet mellem gårdene, stjæler sig over en meter ind over familien grund, og endda kaster en forhekselse over det nye skel. Denne hændelse vil få store konsekvenser for især den ene søn.

“Accabadora” er en anderledes fortælling om skikke, der ligger fjernt fra dem, vi har i Danmark, nemlig de sardinske skikke i 1950’erne, som virker til at have været fasttømrede i mange år. Om åbne adoptioner, aktiv dødshjælp i skjul af natten, vinhøst og overtro. Bogen handler om at acceptere det der er sket, og det der vil ske; på sin vis kan man sige den handler om at afvige fra og alligevel følge den skæbne man har fået udstukket. Bogen er velkomponeret, og er bestemt spændende læsning om et anderledes liv.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter