0 kommentarer

Vindueskiggeren af Erling Jepsen

af d. 1. december 2022
Info
 
Sideantal

238

Udgivet

2022

ISBN

978-87-02-36467-5

Originaltitel

Vindueskiggeren - familiehemmeligheder 3

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Vindueskiggeren” er fjerde bind af en serie på 7, som Erling Jepsen har bedrevet om sin opvækst i Sønderjylland og om, at fjerne sig såvel fysisk som mentalt fra sin dysfunktionelle familie. Bogen kan godt læses selvstændigt, men det vil være en fordel, at have læst de første 3 bind forinden eftersom der er referencer til hændelser i de tidligere bøger.

Erling bor fortsæt på et faldefærdigt kollegium i Haderslev. Her flyttede han ind efter at hans gamle skolelærer sørgede for, at han kom til at gå i gymnasiet i Haderslev så han kunne slippe væk fra sin familie, i særdeleshed væk fra sin far, der var medlidenhedstyran.

Han går ikke længere i skole, men arbejd

er som kommunal grøftegraver i den velhavende del af Haderslev. Et job, hvor der er lav løn og lav prestige, men hvor han til gengæld kan gå og lure ind ad vinduerne i de riges hjem for at samle inspiration til de bøger og tv-spil, som han drømmer om at skrive. Han er så at sige en vaskeægte vindueskigger.

Uvist at visse årsager er der en af rigmandsdøtrene i en af villaerne, der viser ham interesse. Suzanne hedder hun. Erling bliver kæreste med hende og inviteres indenfor i familiens hjem, hvor han spionerer på familien samtidigt med at han er kæreste med Suzanne.

Rigmandsfamilien viser sig at være lige så dysfunktionel som hans egen familie, men de er bedre til at holde en pæn facade udadtil end Erlings egen familie har været. Familiens overhoved lever på en løgn, han er homoseksuel, men har giftet sig med en kvinde og holder dermed både sig selv og konen for nar. Konen kommer fra en ydmyg baggrund og ser ned på sine egne forældre, som behandles elendigt. Vold og ydmygelser er en del af familien. Børnene er viklet ind i et sygt spil, hvor man for enhver pris vil bevare sin status og facade udadtil. Erling dyrker det hele og skriver mange noter om familien – indtil det en dag går galt, blandt andet da rigmandsfamiliens søn finder den notesbog, som Erling har udstillet familien i.

Lige så hurtigt Erling blev en del af familien, lige så hurtigt har han fået en pedal i numsen og er sparket tilbage til den tilværelse han havde før. Blot adskillige erfaringer rigere, som han bruger til at skrive hørespillet ”Kiks med kniv og gaffel”, som han får succes med at sælge til Danmarks Radio. Næste skridt for Erling bliver at flytte til København, hvor han vil fortsætte med at forfølge drømmen om, at blive forfatter og dramatiker.

”Vindueskiggeren” er efter min mening Erling Jepsens bedste bog til dato.

Det er fortællingen om en ung mands jagt på lykken og det liv han ønsker sig – og en bog om, at lykken ikke altid er der hvor man tror den er.

Bogen er et lille, helstøbt værk, der er både velskrevet og overbevisende – og en bog, som jeg håber mange har lyst til at læse fordi et er en glimrende og intens bog.

Anmelderbog.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter